Podrška razvoju društvenih poduzeća za radnu integracije na europskoj razini - ACT GRUPA
1544
post-template-default,single,single-post,postid-1544,single-format-standard,ajax_fade,page_not_loaded,smooth_scroll,,qode-theme-ver-3.0,wpb-js-composer js-comp-ver-5.1.1,vc_responsive

Podrška razvoju društvenih poduzeća za radnu integracije na europskoj razini

  |   VIJESTI

17. studenog ACT Grupa sudjelovala je na europskom seminaru “Being WISE towards EU2020 strategy!” u Europskom parlamentu u Briselu. Seminar je organizirala Europska mreža za društvena poduzeća za radnu integraciju – ENSIE (čija smo članica od 2015. godine), a domaćin seminara bio je Jens Nilsson, član Europskog parlamenta i predsjednik Social Economy Intergroup pri Europskom parlamentu.

 

Seminar su otvorili Jens Nilsson i Ann Branch iz Europske komisije (Glavna uprava za zapošljavanje, socijalna pitanja i uključivanje – DG EMPL), te Salvatore Vetro, predstavnik ENSIE. Slijedile su prezentacije o on-line bazi društvenih poduzeća za radnu integraciju u EU, koju je predstavila Raluca Ouriaghli (predsjednica RISE Romania), te prezentacija Guillaume Tréguer (ENSIE/FAEDEI) alata za mjerenje društvenog utjecaja IMPACT WISEs. Na kraju seminara direktorica ENSIE Patrizia Bussi predstavila je rezultate mjerenja društvenog utjecaja društvenih poduzeća za radnu integraciju za 2015. godinu. ACT Grupa aktivno je sudjelovala u razvoju alata i pilot mjerenju društvenog utjecaja u Hrvatskoj. Sve prezentacije dostupne su na linku http://www.ensie.org/social-economic-impact.

 

Idućeg dana održan je sastanak članica ENSIE s predstavnicima DG EMPL na temu razvoja i korištenja financijskih instrumenata za podršku razvoju društvenih poduzeća za radnu integraciju. Naglasak je bio na financijskim instrumentima Europskog investicijskog fonda – equity proizvodima, mikrofinanciranju i Europskom fondu za strateške investicije, te Europskom socijalnom fondu.

 

ACT Grupa je prezentirala nacionalna iskustva i potencijale, naglasivši kako treba što hitnije donijeti odluke i instrumente na EU razini koji će nivelirati neravnotežu u mogućnosti korištenja financijskih instrumenata EU zbog nepostojanja ili nefunkcioniranja određenih sustava u Hrvatskoj i sličnim članicama EU. Na taj način bi i hrvatski društveni poduzetnici imali direktan pristup raspoloživim financijskim sredstvima za društvene poduzetnike, koja ukupno prelaze 3 milijarde eura.