Projekt SURFACE - 2,16 milijuna EUR za pametne parkove ponovne uporabe - ACT GRUPA
1725
post-template-default,single,single-post,postid-1725,single-format-standard,ajax_fade,page_not_loaded,smooth_scroll,,qode-theme-ver-3.0,wpb-js-composer js-comp-ver-5.1.1,vc_responsive

Projekt SURFACE – 2,16 milijuna EUR za pametne parkove ponovne uporabe

  |   VIJESTI

Na konferenciji u njemačkom Kemptenu u srijedu 24. Siječnja 2018. predstavljen je projekt SURFACE koji okuplja partnerske organizacije iz 9 zemalja čiji je cilj poticanje ponovne uporabe u zemljama srednje Europe. Uz ostale partnere, u projektu sudjeluje i čakovečka ACT Grupa koja je zadužena za provodbu aktivnosti na području Republike Hrvatske.

 

„Općeniti društveni mentalitet konzumerizma na svim razinama rezultira velikim količinama otpada, otpadnih voda, lošom kvalitetom zraka i vode, velikim zvučnim onečišćenjima, a nedostatak integriranog upravljanja okolišnim sastavnicama jedan je od najznačajnijih problema unutar funkcionalnih urbanih područja. Najbolji način za smanjenje količina otpada i očuvanja prirodnih resursa je ponovna uporaba jer ona produžuje trajnosti proizvoda koje koristimo. Unatoč pozitivnim promjenama koje su se dešavale proteklih godina, još uvijek postoji izrazito fragmentiran pristup donošenju odluka u ovom sektoru. Cilj projekta SURFACE je unaprijediti upravljanje okolišem i podići kvalitetu života u funkcionalnim urbanim sredinama” – izjavio je na predstavljanju projekta Marijan Galović, stručnjak za gospodarenje otpadom koji u ACT Grupi radi na projektu.

 

Hijerarhija gospodarenja otpadom Europske unije jasno naglašava važnost prevencije i ponovne uporabe koji omogućuju očuvanje prirodnih resursa bez gubitka kvalitete samog proizvoda. Recikliranje i energetska oporaba degradiraju kvalitetu materijala, a nažalost mnoge resurse još uvijek nije jednostavno reciklirati. Ponovna uporaba je dio odgovora na neke od tih problema.

 

Ideja vodilja projekta SURFACE je formiranje „pametnih parkova ponovne uporabe“ u 5 pilot regija u Italiji, Austriji, Poljskoj, Njemačkoj i Mađarskoj) te priprema implementacije za još 4 parka u Italiji, Češkoj, Sloveniji i Hrvatskoj. Pametni parkovi ponovne uporabe će biti mjesta gdje će proizvodi, dobra i materijali dobiti novu priliku za povratak na tržište umjesto da se u većoj mjeri recikliraju ili odlažu na odlagališta. Koncept predviđa da će pametni parkovi biti više od samog centra ponovne uporabe jer njihov idejni dizajn predviđa i mogućnost za razmjenu znanja i vještina u području popravaka, dizajna, obnove i svih ostalih postupaka kojima je moguće proizvodima dati novi život.

 

U Hrvatskoj će fokus biti na razvoju projekta centra za ponovnu uporabu u Gradu Labinu u Istarskoj županiji, kao i potpora postojećim primjerima društvenog poduzetništva u sektoru ponovne uporabe. U sklopu projekta će biti izrađena studija izvodljivosti, ali i pripremljena podloga za cjelokupni razvoj projekta od kreiranja partnerskih sporazuma do izrade projektne dokumentacije za izgradnju Pametnog parka ponovne uporabe.

 

Sektor ponovne uporabe je sam po sebi prepun inicijativa, aktivnosti i inovativnih ideja, no da bi se projekti ponovne uporabe u potpunosti integrirali u lokalne zajednice potrebna je pomoć na nacionalnoj razini, ali i pomoć raznih inicijativa poput projekta SURFACE koji će kreirati preporuke i upute za uspostavu sustava ponovne uporabe te inspirirati i poticati nove gradove i općine da slijede te pozitivne primjere.

 

Projekt ukupne vrijednosti 2,16 milijuna eura financiran sredstvima Europske unije iz programa Interreg Central Europe, te djelomično sufinanciran od strane Ureda za udruge Vlade Republike Hrvatske.