Punk poduzetnici - priča o (prvih) 15 godina ACT Grupe - ACT GRUPA
1701
post-template-default,single,single-post,postid-1701,single-format-standard,ajax_fade,page_not_loaded,smooth_scroll,,qode-theme-ver-3.0,wpb-js-composer js-comp-ver-5.1.1,vc_responsive

Punk poduzetnici – priča o (prvih) 15 godina ACT Grupe

  |   VIJESTI

U siječnju iduće godine proslavit ćemo petnaesti rođendan. Tu smo obljetnicu odlučili obilježiti izdavanjem knjige o svom dosadašnjem radu.

U tih gotovo 15 godina djelovanja (su)osnovali smo 12 organizacija civilnog društva i društvenih poduzeća7 regionalnih i nacionalnih (prvenstveno zagovaračkih) mreža te inicirali i pomogli u razvoju više stotina neprofitnih organizacija. Provedeno je više od 140 projekata s više od 450 partnerskih organizacija. Ukupan broj direktnih korisnika ACT Grupe prelazi 74.000 osoba iz svih dijelova Hrvatske, najviše iz Međimurja. U 2013. godini ACT Grupa (kao prva hrvatska organizacija) je započela s mjerenjem društvenog utjecaja svog djelovanja te od tada redovito objavljuje Izvještaje o društvenom utjecaju.

 

No ova hrpa brojki, praznih od sadržaja, ne govori zapravo ništa. Ono što vrijedi više od puke faktografije i kvantitete su ljudi – više od stotinu radnika/ica, stotine volontera/ki, vanjskih suradnika/ica, stotine podržavatelja ACT Grupe iz lokalne i šire zajednice koji su proteklih godina ostavili neizbrisiv trag u procesima razvoja društvenoga kapitala, civilnoga društva i društvene ekonomije u Hrvatskoj i regiji.

 

Knjigu o povijesti organizacije priprema Robert Posavec, stručni suradnik knjižničar u Centru za odgoj i obrazovanje Čakovec, a prema planu trebala bi biti objavljena do travnja 2018. godine. Grafičko oblikovanje potpisuje još jedan Međimurac, akademski slikar Bojan Miljančić.

 

Kako bi osigurali sredstva potrebna za objavljivanje knjige odlučili smo se za grupno financiranje (crowdfunding), sve popularniji alternativni pristupu prikupljanja financijskih sredstava. Na internetskoj platformi Indiegogo pokrenuta je kampanja koja je već prvi dan pokazala veliki interes potencijalne publike i ugled koji organizacija ima u zajednici. Naime, u samo 12 sati ovoj je inicijativi potporu dalo više od 60 podržavatelja, koji su donirali gotovo 3.000 USD, odnosno čak trećinu iznosa koji planiramo prikupiti na ovaj način!

 

“Ovo nije knjiga koja govori o fantastičnim ljudima koji su bez greške došli do fenomenalnog uspjeha. Naprotiv, ovo knjiga koja govori o tome da se kroz tisuću i jednu grešku, došlo do toga što je danas prepoznato kao dobro i kao model koji vrijedi replicirati”, rekao je autor na predstavljanju kampanje.

 

– Knjiga “Punk poduzetnici” bit će podijeljena u 16 poglavlja, a svako govori o jednoj važnoj točki u razvoju ACT Grupe kao vodećeg primjera društvenog poduzetništva u Hrvatskoj i regiji. Primjeri će knjizi dati karakter priručnika iz kojeg se može mnogo naučiti o razvoju organizacija civilnog društva i društvenih poduzeća. – pojasnio je Igor Roginek, voditelj marketinga u ACT Grupi.

 

Kampanja će trajati mjesec dana, do 7. prosinca 2017., a možete ju podržati na adresi http://igg.me/at/punkpoduzetnici.