Radionica Uvod u društveni povrat ulaganja (SROI) - ACT GRUPA
1732
post-template-default,single,single-post,postid-1732,single-format-standard,ajax_fade,page_not_loaded,smooth_scroll,,qode-theme-ver-3.0,wpb-js-composer js-comp-ver-5.1.1,vc_responsive

Radionica Uvod u društveni povrat ulaganja (SROI)

  |   VIJESTI

ACT Grupa i Učilište za društvenu ekonomiju koje je nedavno osnovala, u suradnji sa Social Value UK, po prvi puta u Hrvatskoj i regiji organiziraju jednodnevnu radionicu o mjerenju društvenog utjecaja metodom Društvenog povrata ulaganja (Social Return On Investment – SROI).

Posljednjih godina svjedočimo sve većoj potrebi donatora, ulagača i provoditelja projekata da osim ekonomskog povrata ulaganja mjere i društveni povrat ulaganja, svi s ciljem maksimizacije učinkovitosti ulaganja resursa u društveno korisne projekte. Društveni povrat ulaganja (DPU) je najrasprostranjenija metoda mjerenja društvenog utjecaja pomoću koje se može izračunati koliko je društvene vrijednosti nastalo korištenjem raspoloživih resursa (kapital, vrijeme, infrastruktura i drugo) prilikom provedbe projekta.

DPU u fokus stavlja promjene kod ključnih korisnika, koje su nastale kao rezultat intervencije tj. provedbe specifičnih aktivnosti. Nastalim promjenama (društvenim, ekonomskim i okolišnim učincima) dodjeljuje se monetarna vrijednost koja omogućuje izračun DPU omjera. Ovaj omjer govori koliko je kuna zarađeno za društvo ulaganjem 1,00 kn.

 

O RADIONICI
Na jednodnevnoj, uvodnoj radionici o DPU, pokrit će se teme:

  • što je društveni utjecaj i zašto ga je važno mjeriti
  • uvod u DPU metodu mjerenja društvenog utjecaja – što je, principi/načela
  • uvod u faze i procese mjerenja društvenog utjecaja – određivanje djelokruga i identificiranje ključnih dionika, mapiranje utjecaja, evidentiranje i vrednovanje učinaka, utvrđivanje utjecaja, izračun DPU omjera, izvještavanje, primjena i nadogradnja

 

Radionica će pomoći organizacijama da naprave odmak od razumijevanja izvještavanja ishoda projekata kroz uobičajene pokazatelje (broj aktivnosti, sudionika, materijala/procesa) ka mjerenju ostalih pokazatelja društvenog utjecaja poput znanja, vještina i opće dobrobiti. Konkretnije, pomoći će donatorima i ulagačima da jasnije i učinkovitije planiraju i provode investicijske projekte, korporacijama da nadopune svoje nefinancijske izvještaje konkretnim analizama i podacima, a provoditeljima projekata da mjere i komuniciraju društvenu vrijednost generiranu implementiranim projektima.

 

Ova uvodna radionica ujedno je i obvezna priprema za dvodnevni “SROI Practitioner” trening, koji će se u Hrvatskoj organizirati za zainteresirane u proljeće/ljeto 2018. godine. Više o treninzima i daljnjim procesima izgradnje kapaciteta DPU praktičara možete pronaći na http://www.socialvalueuk.org/social-value-training.

 

 

PREDAVAČ:
Radionicu će voditi dr. Adam Richards, konzultant za mjerenje društvenog utjecaja, DPU praktičar i stariji istraživač u Social Value UK i Social Value International, globalnoj mreži organizacija i praktičara mjerenja društvenog utjecaja. Dr. Richards je stalni predavač na University of York.

 

 

VRIJEME I MJESTO ODRŽAVANJA
Radionica će se održati 16. veljače 2018. godine, od 9 do 16 sati u Kongresnom centru FORUM Zagreb (Dvorana Reci), Radnička cesta 50 u Zagrebu. Radni jezik radionice je engleski.

 

 

KOTIZACIJA:
Kotizacija za radionicu iznosi 2.500,00 kn i uključuje sudjelovanje na radionici, materijale, osvježenja i ručak.

 

 

PRIJAVA:
Broj sudionika/ica radionice je ograničen.  Prijave se zatvaraju 14. veljače u 12 sati.

Iznos molimo uplatite na račun:
Učilište za društvenu ekonomiju
Dr. Ivana Novaka 38, HR-40000 Čakovec
IBAN: HR47 2402 0061 1008 0979 3

 

Prilikom uplate molimo da u poziv na broj upišete OIB organizacije ili pojedinca/ke.

Za uplate prije 7. veljače odobravamo popust od 30%.

 

Nadamo se da ćete se odazvati pozivu. Za sve dodatne informacije, stojimo vam na raspolaganju.