Suradnja civilnog, javnog i poslovnog sektora - predstavljen Akcelerator za društvene poduzetnike - ACT GRUPA
1631
post-template-default,single,single-post,postid-1631,single-format-standard,ajax_fade,page_not_loaded,smooth_scroll,,qode-theme-ver-3.0,wpb-js-composer js-comp-ver-5.1.1,vc_responsive

Suradnja civilnog, javnog i poslovnog sektora – predstavljen Akcelerator za društvene poduzetnike

  |   VIJESTI

U Zagrebu je danas predstavljen novi program potpore ACT Grupe namijenjen društvenim poduzetnicima. Akcelerator za društvene poduzetnike pokrenut je u suradnji s jednim od vodećih svjetskih mikrofinancijskih fondova, Europskim fondom za jugoistočnu Europu (EFSE) i odjelu Fonda za tehničku podršku (EFSE DF) koji potiče razvojni utjecaj njegovih investicija, te Erste Bankom koja već nekoliko godina provodi jedinstveni program društvenog bankarstva i njihovom zakladom Erste Stiftung.

 

U Hrvatskoj djeluje stotinu društvenih poduzeća, ali ovaj oblik poslovanja, utemeljen na načelima društvene, okolišne i ekonomske održivosti, kod kojeg se stvorena dobit prihoda u cijelosti ili većim dijelom ulaže za dobrobit zajednice, još uvijek je u povojima, posebice u usporedbi s drugim zemljama članica EU.

 

“U Europskoj uniji više od 10 posto svih gospodarskih organizacija posluje kao društvenopoduzetničke organizacije i zapošljavaju oko sedam posto radne snage. Predstoje nam mnogobrojni koraci da dođemo do razine prosjeka EU”, izjavio je na predstavljanju Teo Petričević, direktor ACT Grupe.

 

Ključni izazovi s kojima se susreću društveni poduzetnici u Hrvatskoj su nedostatak poslovne podrške i otežan pristup financiranju razvoja i rasta. Akcelerator za društvene poduzetnike novi je program potpore koji odgovara na te izazove – društvenim poduzetnicima sa stabilnim poslovanjem će osigurati poslovnu podršku za razvoj i realizaciju novih projekata.

 

“Ovaj program je, kao i druge inicijative koje pokrećemo unutar ACT Grupe, direktan doprinos jačanju kapaciteta i vidljivosti aktera društvene ekonomije u Hrvatskoj i njihovog društvenog utjecaja. Radujemo se bliskoj suradnji s novim partnerima, a vjerujemo da će i drugi investitori prepoznati potencijal ovog sektora i uključiti se u ovaj i slične potporne i razvojne programe”, pojasnio je Petričević.

 

Da je ovaj program dobar primjer suradnje civilnog, javnog i poslovnog sektora koji bi trebali slijediti i drugi smatra i Jasmina Petrović iz njemačke konzultantske tvrtke Finance in Motion, koja kroz tehničku podrsku Europskog fonda za jugoistočnu Europu (EFSE DF) sufinancira predstavljeni Akcelerator za društvene poduzetnike: “U Hrvatskoj postoji veliki potencijal rasta društvenih poduzeća, a svi relevantni dionici trebali bi koordinirano raditi kako bi stvorili poticajni eko sustav za održivi razvoj ove ciljane skupine”.

Ta podrška mora biti kontinuirana i stabilna, pojasnila je Jasmina Petrović: “Uz dugoročnu podršku koju EFSE DF pruža programu omogućava se da društvena poduzeća izgrađuju svoje kapacitete i postaju samoodrživa, što im dugoročno omogućava pristup financiranju i investicijama”.

 

Važnost stvaranja sustava potpore razvoju društvenog poduzetništva, kao i njegove promocije, prepoznala je i Erste Grupa, koja je prošle godine pokrenula inicijativu društvenog bankarstva pod nazivom “Korak po korak” u svih sedam banaka članica međunarodne Erste grupe.

 

„Inicijativa ‘Korak po korak’ osnovana je s ciljem provođenja programa koji doprinose razvoju zajednice, društvenoj i ekonomskoj ravnopravnosti te financijskoj inkluziji građana“ naglašava Tina Sirotić, voditeljica Službe za društveno odgovorno bankarstvo Erste banke. „Radi se o jedinstvenom poslovnom modelu koji kombinirajući edukaciju, poslovne alate i financijski proizvod potiče financijsku inkluziju građana, poduzetnika početnika i društvenih organizacija. Dosad smo u Erste banci pokrenuli dva programa, ‘Poduzetnički starter’ za poduzetnike početnike te ‘Financijski padobran’ za upravljanje osobnim financijama. Podrškom Akceleratoru za društvene poduzetnike započinjemo s provedbom trećeg programa, namijenjenog upravo društvenim organizacijama. Početkom 2018. ponudit ćemo financijski proizvod posebno pripremljen za društvene poduzetnike i organizacije civilnog društva.“, najavila je Sirotić.

 

Cilj ovog pred-akceleracijskog i akcleracijskog programa u prvoj godini provedbe je osigurati poslovnu podršku za razvoj i realizaciju novih projekata 15 društvenih poduzetnika, te ih pripremiti za daljnji rast i buduća ulaganja. Dugoročno će Akcelerator za društvene poduzetnike ubrzati razvoj snažnog i održivog sektora društvenih poduzetnika u Hrvatskoj.

Više informacija možete pronaći na http://akcelerator.dp.hr.