Održana Konferencija IMPACT x20 

Impact x20

ACT Grupa, udruga sa sjedištem u Čakovcu, ove godine obilježava 20 godina svog djelovanja. Tih dva desetljeća posvećeno je boljitku društva kroz doprinos jačanju ekonomije utemeljene na praksama pozitivnog povrata za zajednicu. ACT Grupa djelovanje je kao pokretač te podrška za društvene inovacije, društveno poduzetništvo, akcelerator za impact poduzetništvo i edukatori koji pomažu organizacijama civilnog društva usvojiti poduzetničke prakse i načine razmišljanja. 

20 godina djelovanja ACT Grupe obilježeno je konferencijom IMPACTx20 održanoj 19. svibnja 2023. u Zagrebu, u sklopu LEAP Summit (Impact Stage). Bila je to konferencija u konferenciji. Ovaj događaj je okupio lidere i pionire impacta u našem ekosustavu s ciljem promicanja pozitivnog društvenog utjecaja i rasta impact poduzetništva i ulaganja u regiji. Konferencija je održana u Konferencijskom centru Zagrebačkog Velesajma u dvorani ‘Zimski vrt’ za više od 150 posjetitelja. Voditelj konferencije bio je živopisni Damjan Raić, dugogodišnji suradnik i prijatelj ACT Grupe.

Impact x20

Posjetitelji su imali priliku poslušati te aktivno sudjelovati u bogatim sadržajima. Konferencija je otvorena govorom osnivača ACT Grupe, Teodora Petričevića. Potom je uslijedio fireside chat format razgovora na temu Institucije za dobro. Kako istraživačke, sveučilišne i velike institucije mogu pomoći razvoju poduzetništva  i koje su trenutne prepreke za istraživače koji žele svoja otkrića pretvoriti u poslovanje kao i koji su izazovi razvoja deep-tech ekosustava. Pitanja je postavljao Robert Pašičko, UNDP, a na njih je odgovarao Matija Srbić, direktor Nuqleusa i  vodeći zagovornik komercijalizacije znanstvenih istraživanja kao i podrška i mentor za razvoj deep-tech startupa.

Impact x20

Panel Financijske institucije za pozitivnu društvenu promjenu započeo je formatom reverse pitcha. Sudionice panela, nakon mnogih godina iskustva slušanja pitcheva poduzetnika ovaj put su pitchale i predstavile publici i moderatorici u tri minute svoje poslovanje. Marija Mažić iz Reach for Change govorila je o principima i iskustvu djelovanja grantmakera i vođenja inkubatora za društvene poduzetnike koji stvaraju rješenja namijenjena razvoju ili edukaciji djece. Tina Sirotić iz Erste Banke Hrvatska objasnila je poslovanje Social bankinga i podijelila s nama impressive brojke podržanih društvenih kao i neprofitnih organizacija. Više od 500 klijenata u šest godina postojanja programa društvenog bankarstva ‘Korak po korak’. Renata Brkić, suosnivačica Feelsgood Impact investicijskog fonda podučila nas je svojim izlaganjem kako investicijski fondovi rade i dala poticaj poduzetnicima da ustraju. Pitanja je postavljala moderatorica Andreja Rosandić iz EVPA (European Venture Philantropy Association), a bilo je i mnogo pitanja iz publike.

Impact x20

Mirjana Matešić, direktorica HR PSOR (Hrvatski poslovni savjet za održivi razvoj), moderirala je panel Partnerstvom do pozitivne vrijednosti za društvo. Na ovom panelu su s nama podijelile svoje principe i primjere odlične prakse rada predstavnici tvrtki koje su šampioni održivog poslovanja u RH. Na panelu su sudjelovale Antonija Lončar, direktorica Marketinga, komunikacija i CSR tvrtke Ericsson Nikola Tesla d.d., Deana Stipanović voditeljica korporativnih poslova u Valamar Riviera d.d. te Barbara Ilijaš Juranić, predstavnica uprave za upravljanje sustavima tvrtke Sato d.o.o. Na panelu je adresirana važna tema jačanja malog lokalnog i društvenog poduzetništva kako bi isti bili dorasli za nabavu od velikih poduzeća i korporacija. Sve tri tvrtke uzori su upravo u nabavi od društvenih poduzeća. 

Impact x20

Poslije pauze za ručak krenuo je panel Sadržajem i komunikacijom povećavamo impact kojeg je moderirala Ana Brigović iz ACT Grupe. Na panelu je Mathias Haas, osnivač SuperSocial Marketing i Media Agency dao vrijedne poduke kako komunicirati za veći impact i bolji sadržaj.  Zahvaljujući svome iskustvu osnivanja i rada u agenciji posvećenoj upravo klijentima koji su impact poduzeća ili neprofitne organizacije. Đuro Gavran, autor i redatelj serijala Dobra ekonomija, koji je upravo završio svoje emitiranje na HRT, doprinio je raspravi s jedinstvenim uvidom u komunikacije prema širokim masama kakve donosi emitiranje na HRT. Iznio je i inovativni primjer prikazivanja filma o zlostavljanju djece Jedna od nas  koji je uključio popratnu interaktivnu sesiju  pitanja i odgovora sa psihologom. U primjerima odličnih digitalnih komunikacija za pozitivan društveni utjecaj na panelu su se istaknuli poduzetnica Dora Marinić, osnivačica i direktorica tvrtke Sinapsus specijalizirane za rani razvoj djece te Marko Kozjak, direktor i osnivač tvrtke VeeMee koja se bavi logistikom prehrambenih prozivoda. Dora Marinić, uz direktan rad s djecom u svojoj  tvrtki, posvetila je svoje poslovanje osnaživanju drugih rehabilitatora i stručnjaka za rani razvoj djece, pa je tako svojim edukacijama, besplatnim webinarima i online tečajevima ojačala čak 7000 pružatelja ove specifične socijalne usluge. VeeMee uz rješenja za logistiku i distribuciju ima i vlastitu neutralnu oznaku sljedivosti koja omogućava kupcu da ‘zna što jede’. Za sve male proizvođače koji se odvaže biti klijent VeeMee oznake sljedivosti ova tvrtka radi sadržaj i vidljivost kroz članke i objave na društvenim medijima, te im otvara profil na e-tržnici. 

Impact x20

Posljednji panel bio je posvećen programu podrške poduzetnicima Pokreni nešto svoje. Već sedmu godinu zaredom, kroz program „Pokreni nešto svoje“,  ACT Grupa i Philip Morris Zagreb daju snažnu podršku hrvatskim mikropoduzetnicima i poduzetnicima koji su svoj rad usmjerili u društveno korisne projekte. Od početka natječaja 48 hrvatskih poduzetnika sufinancirano je s više od 655.000 EUR. Na panelu su svoje poduzetničko iskustvo te kako im je sudjelovanje u podršci i što su od podrške do danas postigli podijelili: Zoran Kordić, upravitelj Zelene energetske zadruge, Slavica Farkaš, osnivačica i direktorica poduzeća Pixing te Maja Lazić, direktorica poduzeća Organica vita. Kroz panel nas je vodila Dijana Najjar Raškaj, voditeljica korporativnih komunikacija Philip Morris International te koordinatorica programa Pokreni nešto svoje. 

‘’Za nas je ovo bio prekrasan dan pun topline i radosti s kojim smo vjerujem uspješno prikazali širinu područja rada ACT Grupe koja je posvećena izgradnji impact ekosustava u Hrvatskoj već evo dva desetljeća. Poruka i moto konferencije je da impact sada napravimo još 20 puta većim u nadolazećim godina poslovanja!’’ izjavila je Ana Brigović, članica upravnog odbora ACT Grupe. ‘’Beskrajno smo zahvalni svim sudionicima što su nas podržali svojim sudjelovanjem kao i partnerima konferencije bez koji ovaj divan dan ne bi bilo moguće ostvariti: Philip Morris International, HR PSOR, PwC Hrvatska, Wyg savjetovanje, Adizes SEE.’’ 

ACT GRUPA ČAKOVEC

Dr. Ivana Novaka 38
40000 Čakovec – HR
info@act-grupa.hr
+385 40 390 047
_______
OIB 17942508126
HR 47 2402 0061 1006 84081

ACT Grupa Zagreb

Zagrebački inovacijski centar
Avenija Dubrovnik 15/1
(paviljon 12), modul 43
10000 Zagreb – HR

en_GBEN
Scroll to Top