Program pokreni nešto svoje s ponosom predstavlja dobitnike 2024.

IMG_6558

U Zagrebu, 27. svibnja 2024. proglašeno je 10 hrvatskih impact poduzetnika kojima će se osigurati podrška za razvoj poslovanja u ukupnoj vrijednosti od 90.000 eura, od čega će poduzetnici primiti 50.000 eura izravne financijske pomoći i 30.000 eura vrijednu mentorsku pomoć i 10.00 eura pomoći za bolji tržišni uspjeh poput profesionalnih fotografija, videa i promocije na društvenim medijima. Već osam godina zaredom ACT Grupa i Philip Morris Zagreb dodjeljuju sredstva i know-how za hrvatske impact poduzetnika, a od početka projekta je u poduzetnike kroz program uloženo 830.000 eura koje svake godine osigurava Philip Morris Zagreb.

Program i ove godine privukao niz inovativnih kompanija

Dobitnici podrške u sklopu programa PNS redom su inovativne kompanije orijentirane na održivost u različitim sferama djelovanja, poput Kolekcionarta, galerije i platforme za mlade umjetnike ili centra  Physio kids koji za cilj ima poboljšati motorički razvoj djece s poteškoćama. Među pobjednicima je i Audio Store Transonica, koji kroz aplikaciju Book&Zvook izdaje audio knjige na hrvatskom te Green Fusion s platformom Eco Stock Market za fundraising održivih projekata. Nizu inovativnih poduzetnika pridružuju se i Underrated Croatia, brend  koji će nuditi samovodeća audio turistička razgledavanja, kao i Open Mosaic koji promovira demokratično upravljanje gradovima i javnim institucijama. Dobitnici potpore iz područja robotike i IT-a su Source robotics, koji robotiku čini pristupačnijom svima te Tiny Meow Studio za razvoj nenasilnih videoigara. Ovim inovativnim i održivim poduzetnicima pridružuju se i edukativni projekt Tajno šumsko društvo, koji organizira radionice o čuvanju okoliša za djecu uzrasta od četiri do osam godina te Studio Modulit, arhitektonski studio koji proizvodi modularne kućice i bavi se pitanjima budućnosti stanovanja. Od izabranih deset ovogodišnjih pobjednika, pet kandidata koji se kroz godinu u procesu mentoringa pokažu najboljima, bit će financirano sa po 7.000 eura, dok će pet dobiti potporu od po 3.000 eura.


Osnaživanje mikro poduzetnika i stvaranje novih radnih mjesta

„Impact poduzetnici ključni su za održive promjene u društvu, rješavajući važne društvene izazove i pridonoseći gospodarskoj vrijednosti. Odgovor na društvene izazove zahtjeva kreativnost i inovativnost, a prije svega hrabrost i odlučnost poduzetnika. Na tom putu poduzetnici često nailaze na nepredviđene prepreke, a ovim im programom želimo dati vjetar u leđa u realizaciji njihovih ideja. Philip Morris Zagreb je kroz ovih osam godina podržao ukupno 58 hrvatskih poslovnih pothvata uloživši u njih gotovo 830 tisuća eura. Program jača mikro poduzetništvo u Hrvatskoj te doprinosi kreiranju novih radnih mjesta, razvoju proizvoda te ulaganju u opremu i infrastrukturu. Čestitam ovogodišnjim dobitnicima i radujem se daljnjem doprinosu ovog programa stvaranju održive budućnosti,“ izjavila je Darija Jurica Vuković iz Philip Morris Zagreba.

Mjerljiv društveni povrat u vrijednosti od 3.97 eura društvenog dobra na svaki uloženi euro

Od samog početka programa mjeri se financijska vrijednost pozitivnog utjecaja na društvo koju korisnici stvaraju u odnosu na dodijeljena sredstva. U 2023. godini, program je postigao izvanrednu učinkovitost u stvaranju društvene vrijednosti. „Društveni povrat programa tijekom proteklih godina konstantno raste, a prošle je godine četverostruko nadmašio uložena financijska sredstva, čime se potvrđuje njegova učinkovitost i značaj. U 2023. godini stvorili smo 3.97 eura društvenog dobra na svaki euro koji je uložen u program. Kvaliteta prijava svake godine raste, što nam otežava odabir jer postoji mnogo iznimno vrijednih i izvrsnih poduzetničkih projekata. Ove godine izabrali smo 10 fantastičnih poduzetnika, među kojima je čak 8 žena poduzetnica, na što smo posebno ponosni. Radujemo se suradnji s njima i uzbuđeni smo što ćemo pratiti njihov razvoj te biti dio njihovog poduzetničkog puta. Sada započinju šestomjesečni program akceleracije i intenzivne podrške, koji će im pružiti ključne alate i poticaj za daljnji rast i razvoj poslovanja,“ izjavila je Ana Brigović iz ACT Grupe.

Darija Jurica Vuković i Ana Brigović


Poduzetnici s kakvima želite surađivat

AUDIO STORE TRANSONICA s aplikacijom Book&Zvook nudi audio knjige na hrvatskom jeziku. Njihove knjige dostupne su putem aplikacije i knjižnica, a čitaju ih poznati autori i glumci. Program u digitalnom obliku čini pristupačnijim fond hrvatske dijalektalne književnosti, ali omogućava i lakši pristup lektirama, pa se na popisu izdanih knjiga aplikacije Book&Zvook nalaze i Regoč Ivane Brlić Mažuranić, Preobražaj Franza Kafke, Zločin i kazna Fjodora Mihajloviča Dostojevskog, ali i popularni naslovi domaćih pisaca poput Depre Aleksandra Stankovića.

Green Fusion specijaliziran je za fundraising za održive projekte putem platforme Eco Stock Market. Green Fusion pokrenula je Mateja-Anđelina Kramar, koja je prethodno pokrenula i vodila uspješnu udrugu nacionalnog djelovanja Zasadi stablo ne budi panj. Cilj je ubrzati financiranje zelenih i društvenih inicijativa, a kompanija već radi na inicijativama pošumljavanja.

Kazivačica razvija samovodeće audio ture Underrated Croatia, koje posjetiteljima omogućuju istraživanje kulturne baštine Hrvatske i omogućavaju im pristup zaboravljenim pričama iz hrvatske kulturne baštine. Ture pokrivaju neispričane priče poput staroslavenske vjere i kulture, pružajući strukturirane vodiče kroz znamenitosti. Glavna je prednost ovih proizvoda što smanjuju turistički pritisak na popularne destinacije, a turistima prikazuju hrvatsku kulturu kroz suvremen interpretaciju baštine.

Kolekcionart vodi jedinu galeriju posvećenu mladim i neafirmiranim umjetnicima. Kolekcionar pomaže umjetnicima tako što im nudi platformu da predstave svoje radove, kroz profesionalne fotografije, videe i tekstove, te im osiguravaju izložbe i zastupanje. Galerija djeluje fizički i online, promovirajući mlade hrvatske umjetnike poput Ive Zagode, Klasje Habjan, Nikice Jurkovića i Marija Miličića, redom vrsnih mladih ilustratora, slikara i vizualnih umjetnika.

OPEN MOSAIC radi na demokratičnom upravljanju budžetima, odnosno participativnom budžetiranju, u javnim institucijama i gradovima. Kroz participativne procese, pomažu klijentima uključiti građane u donošenje odluka, čime rad nositelja vlasti i institucija postaje transparentniji, učinkovitiji, odgovorniji i legitimniji, a povjerenje građana prema njima raste. Njihove usluge uključuju obuku, podršku u provedbi i mentorstvo u procesu demokratičnog upravljanja.

PHYSIO KIDS je prva poliklinika u Novom Zagrebu specijalizirana za motorički razvoj djece s neuromotornim odstupanjima. Pruža fizio-rehabilitaciju za djecu s invaliditetom i kroničnim bolestima. Poliklinika je značajan doprinos zdravlju djece i novorođenčadi, kojima rana terapija može značajno pomoći u razvoju motoričkih sposobnosti.

Source robotics na pristupačan način mlade upoznaje s robotikom. Robotska ruka i open source vodiči Petra Crnjaka, koji stoji iza ovog projekta, namijenjeni su podjednako mladima i entuzijastima za robotiku, koji se žele upoznati s ovom disciplinom. Dijelovi za robotske ruke tradicionalno su izrazito skupi i nepristupačni školama i obrazovnim ustanovama, zbog visoke cijene i razine kompleksnosti. Pristupačna robotska ruka Source roboticsa omogućava da na njoj uče i oni najmlađi, dok detaljno razrađeni edukacijski videi i proizvodi olakšavaju podučavanje iz robotike u obrazovnim institucijama, posebice u srednjim školama.

Studio Modulit proizvodi modularne čelične kuće koje se mogu reciklirati i energetski su učinkovite. Studio Modulit nudi različite modele kuća, uključujući pokaznu kuću u zagrebačkim Sesvetama. Glavna prednost koju nude upravo je brzina instalacije, a njihovi će proizvodi najzanimljiviji biti onima koji se bave turizmom, ili koji trebaju montažne objekte za druge namijene, primjerice objekte za sajmove.

TAJNO ŠUMSKO DRUŠTVO provodi edukacijske radionice u prirodi za djecu usmjerene na očuvanje okoliša i timski rad. Ove nagrađivane radionice namijenjene su djeci od 4 do 8 godina, koji kroz igru uče o problemima zagađenja okoliša ali i rješenjima koje mogu pomoći u borbi protiv klimatskih promjena. Cilj radionica je potaknuti djecu da preispitaju način na koji promatraju svoje okruženje i svoju ulogu u njemu. Posebna pažnja posvećena je iskustvenom učenju kroz korištenje svih osjetila, građenju duboke veze s prirodom i dobrobiti djeteta kroz cjeloviti pristup. Cilj Tajnog šumskog društva je otvoriti društveni vrt za djecu u Zagrebu.

Tiny Meow studio razvija nenasilne videoigre s fokusom na kulturnu baštinu. Njihova prva igra, Bura: The Way the Wind Blows, inspirirana je dalmatinskim krajolikom i kulturnom baštinom Dalmacije. Igra je već dostupna za predbilježbe na platformi STEAM, a namijenjena je igračima svih uzrasta. Tiny Meow studio prvi je ženski studio za izradu računalnih igara u Hrvatskoj, čiji je cilj promovirati ulogu žena u STEM industriji te ojačati poziciju žena u gejming industriji.

ACT GRUPA ČAKOVEC

Dr. Ivana Novaka 38
40000 Čakovec – HR
info@act-grupa.hr
+385 40 390 047
_______
OIB 17942508126
HR 47 2402 0061 1006 84081

ACT Grupa Zagreb

Zagrebački inovacijski centar
Avenija Dubrovnik 15/1
(paviljon 12), modul 43
10000 Zagreb – HR

en_GBEN
Scroll to Top