Roum1

RoUm umjetnički predmeti za interijere izrađeni su po specijaliziranoj Up Design metodi

Stih iz poznate pjesme Josipe Lisac „O jednoj mladosti“ kaže „tko zna, i u mraku katkad nikne divan cvijet”. I da, zapravo, ponekad neke ideje u koje je na prvu teško povjerovati, ako im se posveti dovoljno truda i energije, zapravo proizvedu neke stvarno začuđujuće rezultate. Ali onda znate da je iza tih ideja neke neumoljiva sila koja već u začetku može vidjeti ono što većina nas drugih – ne može.

Ta sila u slučaju RoUma (Romi i umjetnici) bila je Tamara Puhovski. Praktičan i kreativan duh naslijedila je od svoga pradjeda, kojeg nikada nije upoznala. On je u Brodu na Kupi, gdje je Tamara provodila ljeta, u svojoj radionici izrađivao skije i saonice. Blizu Broda nalazi se romsko naselje pa je Tamara od malena upoznala zajednicu koja je najčešće marginalizirana zbog svojih tradicija i navika koje često teško sjedaju prosječnom stanovniku. Zajednica, koja svoje potomstvo nekada i nehotice uči da za njih postoji vrlo ograničen izbor, izazov je u sociološkom i kulturološkom smislu. I Tamara je tu vidjela izazov.

Zanimljivo, Rome nitko nije pitao o oporabi otpada

„Kada sam osvojila nagradu Europske komisije za društvene inovacije, bilo nas je deset koji smo prezentirali o ponovnoj uporabi otpada i davanju novog života stvarima koje su postale otpad. Ono što me iznenadilo od tih deset prezentacija nitko nije bio iz romske zajednice. Zanimljivo da baš oni koji su poznati po tome da im je to jedan od osnovnih načina preživljavanja, bar u kolektivnoj svijesti, nisu bili prisutni“, zanimljivo primjećuje Tamara.

Kako je senzibilizirana za društvenu inkluziju, a voli retro i shabby stilove, njena situacija gurnula ju je u davanje drugog života napuštenim predmetima i pretvaranje otpadnih stvari u nove uporabne, ukrasne i dizajnerske predmete za uređenje interijera.

“Ideja za projekt došla je iz osobnog iskustva. Bila sam podstanarka koja si nije mogla priuštiti namještaj dok sam radila u Ministarstvu vanjskih poslova, pa sam unajmila nenamješten stan i opremila ga namještajem od paleta i s otpada”, kroz smijeh se prisjeća Tamara.

Kada je upoznala Sinišu Senada Musića dogodio se prirodni klik i prvotnu ideju pretvorili su u prvo romsko društveno poduzeće u Hrvatskoj. Roum je primjer društvene inovacije jer počiva na društvenom uključivanju. Umjetnici i dizajneri koji izrađuju Roum predmete rade tako da prilikom izrade obrazuju zainteresirane mlade Rome. Tako dolazi do transfera znanja iz mnogih praktičnih vještina. Uz to Roum sadrži i ekološku inovaciju jer „up-cikliranjem“ prevenira nastanak nepotrebnih hrpa na smetlištu.

Ne možeš prodati? Iznajmi!

Osim proizvodnje dekorativnih predmeta i oglašavanja na stranicama, RoUm je osmislio novu uslugu koju su nazvali Art-leasing. Ako nemate mogućnost kupiti predmet, možete ga iznajmiti za znatno nižu cijenu, a taj se sistem pokazao višestruko korisnim. Predmeti ne „skupljaju prašinu“ u nekom spremištu, veći broj ljudi ima ih priliku vidjeti, a dobivaju i vidljivost koja ponekad dovodi do konačne prodaje mnogo prije nego putem web stranice.

„Ideja se rodila kada sam prijateljici koja je, nakon dugogodišnje veze prekinula s dečkom, ponudila da se useli kod mene. Soba u koju se trebala doseliti bila je puna predmeta koje nisam imala kamo staviti i odlučili smo ponuditi restoranima i kafićima da uz naknadu predmeti neko vrijeme provedu kod njih“, opisuje nastanak ideje Tamara.

Roum umjetnički i funkcionalni predmeti za uređenje interijera mogu se od 2019. kupiti u njihovoj web-trgovini roumupdesign.com, a prostor im je dao i Grad Rijeka ustupajući im galerijski prostor te ih uključujući kao sudionike u manifestaciju Rijeka 2020 Europska prijestolnica kulture. Sudjelovanjem U Zoni su uz rebranding i kanale koji uz njega ide, došli i do razvoja nove linije namjenskih proizvoda – bisage za avionske kofere. Suradnja je dovela i do toga da će RoUm predmete biti moguće kupiti na etsyu, ali i lokalno u knjižarama Prosvjete.

„Nitko od nas si ne može priuštiti da unutar svojeg tima zaposli ljude tog kalibra kakve smo dobili kroz program U zoni. Možeš postati stručnjak za sve, dakle i marketing i prodaju i analitiku i sve to, ili možeš zaposliti neke ljude da ti rade dio posla. Ali ni jedno ti nije opcija kada si u ovoj fazi rasta i razvoja. I tu je ogromnu razliku napravila Zona – odjednom smo dobili pristup resursima koje inače ne bismo imali“, otvorena je Tamara.

Nositelj projekta RoUm je Rom HR, Romska organizacija mladih Hrvatske, neprofitna organizacija osnovana 2014. godine s misijom promicanja obrazovnih, socijalnih i kulturnih aspekata mladih Roma. Rom HR daje priliku mladim Romima da povećaju svoje sudjelovanje u kreiranju politika za mlade i Rome i da budu promotori uključivanja Roma i aktivnog građanstva. Dio ove dobre i inovativne priče svatko može postati kupnjom svog komada iz RoUm kolekcije ili jednostavno – donacijom.

ACT GRUPA ČAKOVEC

Dr. Ivana Novaka 38
40000 Čakovec – HR
info@act-grupa.hr
+385 40 390 047
_______
OIB 17942508126
HR 47 2402 0061 1006 84081

ACT Grupa Zagreb

Zagrebački inovacijski centar
Avenija Dubrovnik 15/1
(paviljon 12), modul 43
10000 Zagreb – HR

en_GBEN
Scroll to Top