See me in: društvene inovacije teku kroz kreativnost i osnaživanje multikulturalnih poduzeća

crew-szCvt1gP2d4-unsplash

Milano, 16. lipnja 2022.

Kreirali su modnu liniju, koristili dizajn kao sredstvo izražavanja, pripremaju slastice i druga tradicionalna jela, ali svi imaju isti cilj: svi su željeli pokrenuti multikulturalni posao izvan svoje domovine i doprijeti do zemlje koja ih je dočekala, pokušavajući ujediniti dvije kulture, onu zemlje iz koje dolaze i onu zemlje u kojoj su pokrenuli posao i žive.

Ovi poduzetnici od danas imaju novi alat. Prilagodljivi interkulturalni HUB koji sadrži sve što im je potrebno za razvoj poslovanja, od informacija o lokalnom zakonodavstvu i financijskih smjernica do praktičnih savjeta u marketingu i ljudskim resursima. HUB za poduzetnike nastao je u sklopu projekta SEE ME IN, a svrha mu je osnažiti poduzeća koja su pokrenule osobe rođene izvan Europske unije i legalno borave u nekoj od zemalja EU. Ta poduzeća često ne mogu ostvariti svoj puni potencijal, bilo zbog jezičnih barijera, kulturnih razlika ili administrativnih poteškoća, te nisu dovoljno konkurentna na tržištu.

Uspostavom ovakvog digitalnog HUB-a i testiranjem usluga, umrežavanjem, projekt namjerava poduzetnicima/poduzećima s interkulturalnim podrijetlom dati alate i omogućiti razinu kakvu imaju mala i srednja poduzeća osnovana od strane europskih poduzetnika.

Koordinirana od strane Fondazione Politecnico di Milano, projektna inicijativa je uključila deset partnera iz pet zemalja u Europi (Hrvatske, Njemačke, Mađarske, Italije i Slovenije). U Hrvatskoj je to bila ACT Grupa. Osim internetske platforme, grupi multikulturalnih poduzetnika ponuđena je edukacija licem u lice, organizirani su webinari među tvrtkama, etablirane tvrtke I predavači prenosili su znanje i informacije, a bilo je i događaja otvorenih za javnost. Ove aktivnosti pomogle su proširiti mrežu poduzeća i promicati društvenu koheziju u gradovima koji sudjeluju u projektu. Valja naglasiti i druge produkte projekta koji naglašavaju njegov uspjeh a to su knjiga recepata, koja pokazuje kako hrana može biti medij za predstavljanje poduzetnika i posla kojim se bave, te video s predstavljanjem 6 poduzetnica koje dizajniraju modu i govore o svojoj strasti i iskustvu poslovnih žena. Knjigu recepata možete preuzeti ovdje, a fashion video možete pogledati ovdje.

Projekt SEE ME IN dobio je sredstva u iznosu od 1,7 milijuna eura iz programa Interreg Srednja Europa 2014–2020 kroz ERDF. Projekt koordinira Fondazione Politecnico di Milano a partneri su: Comune di Milano, Cooperative Group CGM, Fakultet za uporabne društvene studije (FUDŠ), ACT Grupa, West Pannon Regional and Economic Development Public Nonprofit Ltd, the Budapest Chamber of Commerce and Industry, Aiforia GmbH, RRA Severne Primorske Nova Gorica i Zavod Iskriva, iskrišče za razvoj lokalnih potencijalov.

ACT GRUPA ČAKOVEC

Dr. Ivana Novaka 38
40000 Čakovec – HR
info@act-grupa.hr
+385 40 390 047
_______
OIB 17942508126
HR 47 2402 0061 1006 84081

ACT Grupa Zagreb

Zagrebački inovacijski centar
Avenija Dubrovnik 15/1
(paviljon 12), modul 43
10000 Zagreb – HR

en_GBEN
Scroll to Top