U Oslu predstavljena SIM4CSOs metodologija za mjerenje društvenog utjecaja i učinka

Sastanak radne grupe SIM4CSOs u Oslu, specijalizirane za mjerenje utjecaja / Darko Ciglar

U svijetu organizacija civilnog društva postaje sve važnije znati koliki je impact pojedine organizacije, odnosno koliko i kako ona utječe na društvo i okoliš u kojem djeluje.

Mjerenja utjecaja mogu biti snažan poticaj za učinkovitost, transparentnost i uspješno upravljanje organizacijom jer omogućavaju uvid u korištenje resursa te mogućnosti optimizacije kvalitete njihovih usluga i proizvoda. No, isto tako, organizacijama civilnog društva su takvi podaci sve potrebniji i radi treće strane – donatora, ulagača, klijenta – koji nerijetko želi dokaze o važnosti poslovanja i podatke o utjecaju organizacije u koju ulaže.

Kako bi OCD-ima omogućili razvoj znanja, vještina i kompetencija za učinkovito mjerenje utjecaja, međunarodno partnerstvo SIM4CSOs razvilo je nekoliko produkata koji su besplatno dostupni na web stranici projekta.

Tu je tako sveobuhvatni vodič o mjerenju društvenog utjecaja, dostupan i na hrvatskom jeziku, kojem je prethodilo veliko istraživanje provedeno na više od 250 većinom neprofitnih organizacija koje rade u zemljama Europe.

izmjeri impact svoje organizacije

Vodič je izrađen na pregledu partnera o postojećim načinima mjerenja društvenog utjecaja u njihovim zemljama i na analizi potreba za obukom (TNA) u sektoru civilnog društva, te je u njemu opisan cijeli proces mjerenja; od izrade osobne karte organizacije, preko detektiranja problema i problemskog stabla, pa do identificiranja dionika i određivanja lanca vrijednosti…

Tu je i novi metodološki priručnik, temeljen na rezultatima prikupljenim iz početne analize i posebno dizajniran za organizacije koje djeluju u civilnom društvu, kao i interaktivna online platforma koja otvara digitalni prostor za učenje i umrežavanje s drugim korisnicima i stručnjacima.

Svi navedeni produkti su temeljito raspravljeni i finalizirani na završnom transnacionalnom projektnom sastanku koji je održan u Oslu 5. rujna, a na kojem je u ime ACT Grupe sudjelovao naš Darko Ciglar. Nakon sastanka je uslijedila završna međunarodna konferencija, jedinstvena prilika za promociju projekta i produkata projekta te raspravu o trenutnoj situaciji mjerenja društvenog utjecaja u zemljama partnera.

Iako projekt završava, očekuje se da će se učinci projekta nastaviti i nakon završetka, budući da će pridonijeti usklađivanju standarda i pristupa mjerenju društvenog utjecaja diljem Europe, potičući stvaranje zajednice praktičara i stručnjaka.

Želite li saznati više? Pridružite se Facebook grupi projekta kako biste upoznali druge praktičare i stručnjake i otkrili nove pristupe iz cijele Europe. Pratite ga i na Facebooku i Twitteru.

Partneri:

VIŠI INKUBATOR DAJE RAST I ODRŽIVOST (koordinator) – Grčka

CSI CENTAR ZA DRUŠTVENE INOVACIJE LTD – Cipar

INOVA+ – INNOVATION SERVICES, SA – Portugal

CESIE – Italija

ACT GRUPA – Hrvatska

Centrum Edukacji i Badan Spolecznych – Poljska

OSLOMET – STORBYUNIVERSITETE – Norveška

Midot – Izrael

Za više informacija o projektu i produktima projekta, osjećajte se pozvanima kontaktirati našeg Darka Ciglara na darko.ciglar@act-grupa.hr.

ACT GRUPA ČAKOVEC

Dr. Ivana Novaka 38
40000 Čakovec – HR
info@act-grupa.hr
+385 40 390 047
_______
OIB 17942508126
HR 47 2402 0061 1006 84081

ACT Grupa Zagreb

Zagrebački inovacijski centar
Avenija Dubrovnik 15/1
(paviljon 12), modul 43
10000 Zagreb – HR

en_GBEN
Scroll to Top