Stratowave Connect

Stratowave4

Stratowave ekipa čini stratosferu dostupnijom nego ikad

Hrvatska još do prije nekoliko godina nije bila prva geografska asocijacija kada bi se spomenula visoka tehnologija. Uvijek se ta priča tih nekih startupa događala u američkim garažama ili tehnološkim parkovima, silicijskim dolinama. A onda se, polako i sigurno, u jednom dijelu javnosti dogodio obrat i pokazalo se da Hrvatska svojom inovativnošću i pameti može doprinijeti općem tehnološkom napretku i inovirati u načinima primjene tehnologije.

I dok većina javnosti prati ostrašćenu komunikaciju u javnom prostoru inspiriranu agresorima i žrtvama, gotovo u potpunoj sjeni u Hrvatskoj se razvijaju projekti koji bi zaista mogli pomoći u narednoj revoluciji komunikacija. Dok je javnost zabavljena nabacivanjem blatom iz močvare javnog života, postoje ti neki ljudi koji su se vinuli do – stratosfere.

Možete li zamisliti da se u Hrvatskoj razvija civilna tehnologija koja će omogućiti korištenje bespilotnih letjelica, popularnih dronova na udaljenostima većima od 50 kilometara?! Tvrtka Stratowave Connect je hrvatski startup koji nudi telekomunikacijska rješenja na velike udaljenosti i s iznimno malom latencijom, odnosno kašnjenjem signala. Uz to razvijaju inovativni proizvod drona na hibridni pogon, koji osigurava značajnu energetsku učinkovitost kao i dosege udaljenosti i trajanja leta koji prije nisu bili mogući. Njihov HYPER-M drone je patentiran te je u 2019 godini tehnologija testirana i dokazana u laboratorijskim uvjetima i u testnom letu. Može se koristiti za akcije traženja, ranog otkrivanja požara i druge nekomercijalne i društveno korisne namjene.

Za njihovu tehnologiju zanimaju se i surađuju imena poput Airbus i RTL, ali i Hrvatska pošta. Oni uz svoju inovativnu tehnologiju nude i mnoga druga rješenja u dronskoj industriji. Pružaju razvojne usluge i inženjerska rješenja minijaturizacije, primjene zelenih energija na dronovima, i naravno veliki domet.

40 km, 50km, pa i 100 km dosega!

A Stratowave priča ima korijene u 2003. godini kada su kao dio tima za vrijeme ELMAR Sveučilišne regate omogućili da ona bude druga u svijetu koja je prenošena u realnom vremenu preko Interneta. 2010. su u suradnji s Fakultetom prometnih znanosti svojom tehnologijom pokrivali let aviona do Slovenije, a krajem 2017. godine i na udaljenosti većoj od 50 kilometara. 2014. godine su lansirali sondu u stratosferu na udaljenosti 40 kilometara od antene.

Stratowave Connect jedan je od pobjednika Startup Factory pred-akceleracijskog programa 2018. godina, a od 2019. su u akceleratorskom programu za impact poduzetnike „U zoni“ koji ACT Grupa provodi u suradnji s Entrepreneurship Academy Europskog fonda za jugoistočnu Europu te zakladom Erste Stiftung i Erste bankom.

„Prvenstveno imamo jako dobre mentore, pogotovo u dijelu razvoja poslovanja i najviše prodaje i isto tako puno u kontekstu pitcha. Doživio sam doslovno osobni napredak u tome, a „pitchanje“ ili „prodaja priče“ je nama kao početnicima u svijetu stratupa najbitnija. Pored toga, ACT-ovi kontakti su nam pomogli da dođemo do raznih potencijalnih partnera od kojih su se dva i ostvarila“, govori suosnivač i COO Stratowave Connecta Ivan Nikolić.

Tko su ti vanzemaljci iz stratosfere?

Tim Stratowave Connecta sastavljen je od raznolikih genijalaca, ima veliki adut u tehnološkim znanjima i sposobnostima CEO/CTO Vilka Kleina, koji uz kolege mehaničare i pilote, razvija tehnologiju koja može pogoniti, zamislite – leteće aute. Ivan Nikolić također je iznimno tehnički nadaren, te dijeli s Vilkom iskonski inovativni mindset. Nikolić u timu radi poslovni razvoj, i to treba cijeniti jer put za tehnološki hardverski startup, s naglaskom na zrakoplovne tehnologije, je jako dug i razvoj proizvoda je poprilično skup.

Bespilotne letjelice su rastuće tržište jer njihova komercijalna uporaba omogućava optimizaciju poslovanja. Predviđa se rast od čak pet puta, što podrazumijeva i višestruki rast potražnje za raznim rješenjima i novim, cjenovno prihvatljivim profitno orijentiranim poslovnim modelima.

„Dobar primjer potrebe za našim rješenjem su DaaS (Drone-as-a-Service) platforme gdje bespilotne letjelice postaju „produžena ruka“ Cloud servisa. Za razliku od vojnih, profesionalnih, hobističkih i, naravno, igračaka – tržišni segment komercijalnih usluga baziranih na bespilotnim letjelicama je donedavno bio praktički nepostojeći“, naglašava Ivan.

Tehnologija ne poznaje mnoge granice, a one koje najviše ograničavaju su umne granice. Ekipa Stratowave Connecta pokazuje da njihovi umovi mogu dosegnuti, za većinu nas smrtnika, neslućene širine i daljine.

ACT GRUPA ČAKOVEC

Dr. Ivana Novaka 38
40000 Čakovec – HR
info@act-grupa.hr
+385 40 390 047
_______
OIB 17942508126
HR 47 2402 0061 1006 84081

ACT Grupa Zagreb

Zagrebački inovacijski centar
Avenija Dubrovnik 15/1
(paviljon 12), modul 43
10000 Zagreb – HR

en_GBEN
Scroll to Top