Upoznaj INnoClusion – projekt kojim želimo odgovoriti na potrebe i izazove starijih osoba i pružatelja socijalne skrbi

Brinimo o starijima ali i o onima koji pružaju starijima usluge (1)

Osobe s teškoćama i starije osobe jedne su od najranjivijih društvenih skupina. Trpe diskriminaciju na skoro svim poljima života, neimajući iste mogućnosti sudjelovanja u društvu, bilo profesionalnoj, zdravstvenoj, društveno, kulturnoj razini. Budući da živimo u razdoblju ekstremne senilizacije stanovništva te porasta teškoća kod osoba, ovaj društveni problem ne treba zanemariti. Prema posljednjem izvještaju o osobama s invaliditetom koje je objavio Hrvatski zavod za javno zdravstvo (2022), 16% ukupnog stanovništva u Hrvatskoj ima neki oblik invaliditeta, odnosno ukupan broj iznosi 624.019, dok je broj starijih osoba u dobi 65+ godina prema posljednjem popisu stanovništva iz 2021. godine 22,45% od ukupne populacije.

Problemi i izazovi za pružatelje socijalnih usluga starijim osobama

S obzirom na ovaj rastući demografski trend, potrebno je naglasiti da se starije osobe i osobe s teškoćama u svakodnevnom društvenom i profesionalnom životu bore s nizom poteškoća koje su pod utjecajem više čimbenika, a koji su se višestruko povećali zbog zdravstvene, ekonomske i energetske krize, digitalnih promjena, neprestrane stigmatizacije, te socijalne i prostorne isključenosti koja je naglašena ruralnom deprivacijom starijih koji žive u ruralnim i otočnim sredinama u Hrvatskoj. Zbog nemogućnosti normalnog obavljanja svakodnevnih zadataka, o njima najčešće brinu članovi obitelji ili pružatelji socijalnih usluga – na formalnoj i neformalnoj razini. Međutim, postoje niz problema i izazova s kojima se suočavaju pružatelji skrbi unutar socijalnog sustava: poput nedostatka značajnih financijskih sredstava, nedostatka kvalificiranih radnika u sektoru, nedigitalizacije sustava te potpore države.

Tražimo inovativna digitalna rješenja, za pružatelje socijalnih usluga strarijima, da sudjeluju u Living Labu 

Uočivši ovaj društveni problem, ACT Grupa se u partnerstvu s njemačkim organizacijama Das Diakonische Werk der Evangelischen Landeskirche, Diakonie Kork, Ev. Altenhilfe St. Georgen gGmbH, inoWerft te hrvatskim udrugama – Centar za pomoć u kući Međimurske županije i VAL Lastovo – koje u Hrvatskoj pružaju pomoć u kući za starije osobe, odlučila uhvatiti u koštac s određenim izazovima unutar sektora. Stoga INnoClusion za cilj ima razviti, testirati i implementirati inovativna digitalna rješenja koja odgovaraju na prethodno identificirane potrebe pružatelja socijalnih usluga i starijih osoba kroz model Living Labs. Svrha je pomoću društvenih inovacija poboljšati živote starijih i osoba s teškoćama, uključiti ih u društveni život te profesionalizirati i digitalizirati organizacije socijalne skrbi.

Naša uloga je pružati podršku pružateljima skrbi i socijalne pomoći da osmisle i testiraju digitalna rješenja i društvene inovacije koje će odgovoriti na potrebe i izazove njih samih, ali i njihovih korisnika – starijih osoba i njihovih obitelji. Iz tog je razloga, ACT Grupa osmislila i provela sveobuhvatno istraživanje na temelju kojeg smo identificirali stvarne potrebe te trendove koji utječaju na sustav socijalne skrbi i živote najranjivijih skupina.

Kako bismo ostvarili projektni cilj, tražimo suradnju s IT poduzećima, stručnjacima, inovatorima, studentima, start-upovima koji žele postati dio INnoClusion Living lab-a odnosno živućeg laboratorija u sklopu kojeg ćemo testirati i razvijati ideje na temelju skiciranih izazova.

Izazovi za Digitalne Startupe

U natječaju smo prikazali 9 izazova za koje tražimo inovativna rješenja, od kojih se njih 4 odnosi na Hrvatsku: 

 • Usamljenost, socijalna isključenost i izolacija starijih osoba u ruralnim i otočnim mjestima
 • Nedigitalizacija operativnog i administrativnog funkcioniranja udruga koje pružaju socijalnu skrb i pomoć
 • Nadgledanje starijih osoba i sustav sigurnosti – praćenje aktivnosti korisnika
 • Sustav za obavijesti i praćenje starijih osoba i njihovih skrbnika (za konzumaciju lijekova, zdravstvene preglede itd.)

Ako imate ideju kako odgovoriti na potrebe i izazove starijih osoba i pružatelja socijalne skrbi, prijavite se na otvoreni natječaj koji traje do 31.3.2024. https://www.innowerft.com/innoclusion/innoclusion-application-form/

INnoclusion Living Labs pružaju nove mogućnosti s ciljem društvene dobrobiti!

 • Vi i vaš tim možete testirati, razvijati i evaluirati svoja inovativna rješenja zajedno s krajnjim korisnicima u stvarnim uvjetima: naš svijet postaje vaš razvojni prostor. AG zajedno s partnerima pružat će vam razvojno okruženje za ideaciju i testiranje ideje. 
 • Vaše rješenje može biti nova ili postojeća tehnologija koja se koristi u drugoj industriji, a primjenjiva je za naše korisnike. Također, to može biti koncept za inovativni društveni proces. A može biti od svega pomalo. Otvoreni smo za vaše prijedloge i rješenja!
 • Možeš se prijaviti s više rješenja za više izazova, budući da ih sveukupno ima 9. 
 • Kao stručnjaci unutar poduzetništva i razvoja poslovnih ideja, podržat ćemo vas u razvoju poslovnog modela koji odgovara složenim uvjetima rastućeg tržišta skrbi. 
 • Uz našu preporuku i društvenu mrežu, uvođenje i širenje vaših inovativnih rješenja na EU tržište, bit će olakšano. Osim nas, podršku daju njemačke organizacije innoWerft i Diakonie Baden.
 • ACT Grupa vjeran je partner u osmišljavanju poslovnog puta za određene impact proizvode i rješenja, stoga ne okolišajte i prijavite se. Pomozite nam da inovativnim i digitalnim rješenjima utječemo na pozitivne promjene za naše najstarije i one koji brinu o njima.
 • Ispunite prijavnicu ovdje https://www.innowerft.com/innoclusion/innoclusion-application-form/ 
 • Od svih prijava odabiremo 40 potencijalnih rješenja za internu evaluaciju. Među njima odabiremo 10 timova koje ćemo pozvati da postanu dio INnoClusiona i rade s nama u  našim laboratorijima.

Projekt INnoClusion sufinancira Europska Unija. https://act-grupa.hr/projekti/innoclusion-podrska-drustvenim-inovacijama-za-poboljsanje-inkluzije-osoba-s-invaliditetom/

ACT GRUPA ČAKOVEC

Dr. Ivana Novaka 38
40000 Čakovec – HR
info@act-grupa.hr
+385 40 390 047
_______
OIB 17942508126
HR 47 2402 0061 1006 84081

ACT Grupa Zagreb

Zagrebački inovacijski centar
Avenija Dubrovnik 15/1
(paviljon 12), modul 43
10000 Zagreb – HR

en_GBEN
Scroll to Top