Zašto toliko odgađam?

odgadanje-obveza
Piše: Ana Brigović

Ponekad se uhvatim da podilazim sama sebi u mislima sadržaja ‘’gužva mi je, ne mogu sad, poslije ću, sutra sutra itd’’ dok stvari ne zaboravim, potisnem dovoljno duboko na to do listi. 

I onda neminovno kad-tad otkrijem da nisam ‘to nešto’ uradila i ta stvar postane bauk / nešto strašno što nikad nitko nije vidio.

Ovako to izgleda:

Ne bih li kao odrasla osoba trebala biti u stanju sama sebi objasniti da je lakše i brže i MANJA gužva odmah riješiti zadatke za koje mi treba 15 minuta?

Zašto odgađamo?

Razlozi su mnogi. Distrakcija je veliki uzrok. Naše misli kako smo puni posla i nabrajanje u glavi svega što nam se događa su velika distrakcija. Ili ako se ne distraktiramo sami distraktiraju nas drugi, s pitanjima, notifikacije pingaju, susjedi buše. Svašta nešto

Ponekad smo stvarno umorni i stvarno nam se čini nesavladivo. Naši osjećaji nas onemoguće. I iz te perspektive stvari će i ostati nesavladive. Možemo malo napustiti i ne gonjati, pa se suočiti opet kad ćemo imati više energije. Ili promijeniti perspektivu i fokusirati se na savaldive stvari, na korak ili dva.

Jako popularno je i precijeniti same sebe! To svi radimo. Ta optimistična vjera da sutra sam usitinu u stanju savladati sve to jer ono sutra sam na 200%. 😀

Učestalo je i uvjerenje da ako čekamo nalet inspiracije onda budemo s tim naletom. Što je bullshit. Radimo / odrađujemo zahvaljujući disciplini.

Ajde da ne odgađamo više

Trebate motivaciju da malo radite na svojoj disciplini? Upoznajte Pomodoro metodu. To je kada si stavite na to do listu zadatak i onda uistinu po to do listi, kad dođe na red taj zadatak, s njim krenete, i radite 20minuta! Ne više. Nakon 20 minuta se ustanite, otresite, popijte kavu. Ako vam se da još onda odradite još jednu pomu tj još 20 minuta. Nakon 4 radna ciklusa od ‘20 minuta radim + 5 minuta se luftam’ se nagradite za ozbiljno. Zatvorite to. Odite u šetnju. 

Ideja ove metode rada je da nije potrebno čak niti organizirati posao u male savladive korake već sve što je potrebno je vremenski stvari rasturiti na način da ne dođe do zamora. Eto, to vam je jedna od tehnika učinkovitosti. 20 minuta je dovoljno jer u 20 minuta savladate svašta.

Ne zvuči strašno zar ne? Probajte 🙂 20 minuta počinje sada.

ACT GRUPA ČAKOVEC

Dr. Ivana Novaka 38
40000 Čakovec – HR
info@act-grupa.hr
+385 40 390 047
_______
OIB 17942508126
HR 47 2402 0061 1006 84081

ACT Grupa Zagreb

Zagrebački inovacijski centar
Avenija Dubrovnik 15/1
(paviljon 12), modul 43
10000 Zagreb – HR

en_GBEN
Scroll to Top