Brlog5

Plavuša i Neposlušna iz Brloga šire optimizam

Postoji ta udomaćena predodžba da je pivo, u Hrvatskoj – muška stvar. Uz pivo se muškarci vesele, osvajaju, učvršćuju prijateljstva, razbijaju jezične prepreke i tješe se. Ovu tipičnu projekciju ispričanu u reklamnim spotovima najvećih proizvođača piva u Hrvatskoj razbija zadružna pivovara Brlog koju su u Zadru osnovale – dvije žene.

Anu Teskeru iz Velike Gorice i Maju Šepetavec iz Lipika spojilo je Anino poznanstvo s Majinom sestrom i šogorom, koje ih je odvelo do zajedničkog stanovanja s još dvoje sustanara u Zadru. Strast za vlastitim „kuhanjem“ piva u stanu u kojem su živjele uzrokovala je stalni kreativni nered, pa su od milja stanu dale nadimak Brlog. Kada su odlučile krenuti u ozbiljniju proizvodnju piva, izbor imena bio je logičan, jer njihovo je pivo već je ionako dolazilo iz – Brloga.

Pravo je osvježenje kada tu „žensku“ činjenicu uvrstimo u logičku jednadžbu dvaju naziva njihovih piva, „Plavuše“ koja na etiketi radi stoj na rukama dok joj suknja više ne pokriva donje rublje i „Neposlušna“, koja na etiketi samouvjereno hoda prema špaliru muškaraca. Seksistička poruka koju bi etikete nosile da su pivari muškarci, odjednom postaje poruka ženske snage, hrabrosti, samouvjerenosti i samostalnosti. A tu je i “Špurija” što bi značilo nešto kao predosjećaj, šesto čulo… E, pa imamo špuriju da Brlog zaista pomiče granice i prkosi stereotipima.

Craft pivarska revolucija

Brlog je nastao na trendovskom valu popularizacije tzv. craft piva, „karakternih“ piva proizvedenih po specifičnim recepturama, koji je iznjedrio oko 90 malih pivovara i velik broj malih i većih festivala piva po hrvatskim gradovima. Craft pivovare nude i po nekoliko originalnih receptura koje idealno spajaju potrebu kupaca za istraživanjem i originalnošću, utemeljenih na kvalitetnim sastojcima. Brlog je osmislio tri stalne recepture i prvi od craft pivovara su ih ponudili u bocama od pola litre.

Koliko je craft pivarska revolucija bila snažna govori i činjenica da su neki veliki pivari pokrenuli vlastite nove i za njih do tada netipične linije piva, specifičnih receptura. Time su više ili manje uspješno zauzele dio prostora koji, prirodno, pripada malim neovisnim pivarima spremnijima na eksperimente. Ipak, činjenica da je malih i neovisnih čak oko 90 i da su prepoznati i u Zakonu o trošarinama i zaštićeni nižim trošarinama, govori da za njih ima i života i budućnosti na tržištu.

Stručne analize pivarskog tržišta predviđaju da će craft pivarstvo i dalje rasti jer su kupci i dalje spremni platiti više za posebno, odnosno craft pivo. Osim širenja na domaćem i EU tržištu, već se otvaraju mogućnosti izvoza na daleka tržišta, ali za takve poduhvate pivovare će trebati tehnološki i logistički razvoj.

Brlog su Maja i Ana počele razvijati 2016. kada su putem međunarodne platforme za grupno financiranje novih proizvoda i inovacija Indiegogo pokrenule crowdfunding kampanju i prikupile 80.000 kuna. To je bila osnova za daljnji razvoj zadružnog poslovnog modela, koji su odlučle proširiti novom crowdfunding kampanjom. Otvaranje prema novim članovima, donijelo im je preko 933.000 kuna novog kapitala za proširenje poslovanja, a Brlog je narastao na – 85 zadrugara/ki!.

„Umjesto individualizma, koje je tipično za sve koji su ikada pokušali proizvesti pivo, mi smo jako društvena ekipa. Vjerujemo da smo kao zajednica pametniji i jači. Na to se nadovezuje i naš manifest, odnosno obećanje branda da sve što radimo radimo u skladu s osnovnim vrijednostima – povjerenju, optimizmu i društvenoj odgovornosti, a dobar je i osjećaj da nisi sam i da su tu i drugi koji će u nekom bitnom trenutku uskočiti sa svojim znanjem iskustvom ili energijom, kaže jedna od osnivačica, Ana Teskera.

Zadruga kao udruženi optimistički pothvat

Europski zadružni savez proglasio ih je 2018. najboljom europskom zadrugom, dobitnici su priznanja Grb Grada Zadra, njihovo pivo pije se u preko 150 kafića širom Hrvatske, glavna tržišta su im Zagreb, Zadar i Split, a njihov poslovni model, kao primjer društvenog poduzetništva uvršten u udžbenik jednog zagrebačkog fakulteta.

„Najprije smo htjeli pokazati u čemu smo dobri, počevši od vještina u pivarstvu, okupljanja društva u zajedničku misiju pa sve do ‘sam svoj majstor’ igre s tehnologijom. Nakon toga nas je pogurao optimizam i zajedništvo, što je bio odgovor na apatiju i izolaciju kojima svjedočimo globalno, a posebno u svojoj lokalnoj sredini. Umjesto da kukamo i kažemo “ne može se”, primjerom pokazujemo da se zajedništvom i pozitivnom energijom i teške prepreke mogu svladati. Brlog je ohrabrenje i zarazni optimist“, pojašnjava jednostavan princip zadružnog modela Ana.

Iz godine u godinu poslovanje svojim tržišnim prometom i prihodima ostvaruje stopu rasta od 30% godišnje – i prihodovno i proizvodno. A takav rast sa sobom uvijek donosi nove izazove i kompleksnost. Kako bi Brlog bio u Zoni uspješnog poslovanja i rasta prema ostvarenju punog potencijalu ACT Grupa im je u suradnji s Entrepreneurship Academy Europskog fonda za jugoistočnu Europ, pružila podršku u različitim područjima poslovanja, od sistematizacije procesa do upravljanja poslovanjem i širenja prodaje.

“Program je dobar, ali u Zoni su najbolji ljudi – kada si u interakciji s ACT Grupom onda si zauvijek s njima jer ta povezanost postoji i podrška traje i dalje. To je definitivno najjača karika”, zaključuje Ana Teskera.

ACT GRUPA ČAKOVEC

Dr. Ivana Novaka 38
40000 Čakovec – HR
info@act-grupa.hr
+385 40 390 047
_______
OIB 17942508126
HR 47 2402 0061 1006 84081

ACT Grupa Zagreb

Zagrebački inovacijski centar
Avenija Dubrovnik 15/1
(paviljon 12), modul 43
10000 Zagreb – HR

en_GBEN
Scroll to Top