Buy Social Europe B2B + Planet and People First, launch na Svjetskom forumu društvenog poduzetništva 2023

  BuySocial Europe B2B 

People & Planet First

Ponosni launch na Svjetskom forumu društvenog poduzetništva 2023

  • Odgovorna nabava, tržišna je prilika od 500 milijardi eura za društvena poduzeća na EU razini. Ovaj tip nabave se smatra ključnom za prijelaz prema uključivo i održivo gospodarstvo

  • Buy Social Europe B2B dobiva financiranje od ≈0,5 milijuna od Europske unije i SAP-a i službeno se pokreće tijekom Svjetskog foruma društvenih poduzeća 2023. u Amsterdamu

  • Konzorcij od 23 partnera, predvođen mrežom Euclid – Europskom mrežom društvenih poduzeća, surađuje kako bi ubrzao daljnji razvoj Buy Social B2B tržišta i trgovinskih partnerstava između mainstream i društvenih poduzeća u 17 zemalja u Europi

  • Buy Social Europe B2B službeno je partner s pokretom i verifikacijom People and Planet First te otvara vrata novim sufinancijerima i partnerima

 

Sve veći društveni i zakonodavni pritisci potiču sve veći broj tvrtki da čvrsto integriraju održivost u svoje poslovne strategije i operacije. Društvena nabava – kupnja od društvenih poduzeća koja ljude i planet stavljaju na prvo mjesto – je moćna strategija za održivost. Ovakva, održiva nabava, ujedinjuje svrhu i profit za bolje sutra, dopuštajući velikim poduzećima da nabave robu i usluge koje su im potrebne, istovremeno dodajući društvenu dobrobit, ali i inovativnost u svoje opskrbne lance.

Godine 2021. Europska komisija pokrenula je svoju javnu politiku EU-a ‘jednom u desetljeću’ -Akcijski plan Europske komisije za socijalnu ekonomiju (SEAP). SEAP ima za cilj povećati socijalna ulaganja, podržati aktere socijalne ekonomije i socijalna poduzeća za pokretanje, širenje, inovacije i otvaranje radnih mjesta. Tijekom sljedećih nekoliko godina u sektor će biti uloženo više od 2,5 milijarde eura. Nadalje, Opća skupština UN-a povijesno je usvojila novu rezoluciju UN-a o socijalnoj i solidarnoj ekonomiji ranije ove godine.

Ovi značajni politički okviri rezultat su godina zajedničkog rada vladinih i društvenih poduzeća, kao i aktera sektora socijalne ekonomije, na problemu kako učinkovito prijeći na socijalno uključivije i održivije gospodarstvo i društvo te ubrzati napredak prema postizanju UN-ovih ciljeva održivog razvoja ( SDGs) do 2030.

U tranziciji prema ovoj novoj ekonomiji, odgovorna se nabava smatra ključnom polugom i ključnom prilikom, ako ne i najvažnijom polugom od svih. Prema McKinseyju, dvije trećine utjecaja prosječne tvrtke na okoliš, društvo i upravljanje (ESG) leži na dobavljačima. BCG i Yunus Social Business nedavno su procijenili da je ukupna vrijednost tržišta socijalne nabave tržišna prilika od 500+ milijardi za društvena poduzeća. European Social Enterprise Monitor naglašava da “ako korporacije više kupuju od socijalnih poduzeća, te korporacije mogu transformirati europski sektor društvenih poduzeća”.

Uz odgovornu nabavu koja predstavlja ključnu priliku u tranziciji prema novom gospodarstvu, postoji zamah za značajno povećanje financiranja i ulaganja u sektor i stvaranje podržavajućih okvira politike i zakonodavstva kako bi se osiguralo da je održiva nabava izvediva i da će se njezina prisutnost povećati.

U skladu s tim, Europska komisija je 2022. godine objavila poziv za dostavu prijedloga za postojeće ključne aktere na tržištu. Cilj poziva: potaknuti daljnji razvoj europskih i lokalnih Business 2 Business (B2B) tržišta društvene nabave i povećati trgovinska partnerstva između mainstream i društvenih poduzeća. “Buy Social Europe B2B” bio je jedan od ključnih nagrađenih projekata. Buy Social Europe B2B sada je službeno krenuo, tijekom tjedna Svjetskog foruma društvenih poduzeća 2023. u Amsterdamu, Nizozemska. 

Ova će inicijativa podići pokret društvene nabave u Europi, i globalno, na višu razinu. S 23 partnera iz 17 zemalja koji su udružili snage, pioniri socijalne nabave iz cijele Europe dorasti će izazovu. Inicijativa okuplja najdugovječnije i najiskusnije stručnjake na području društvene nabave danas globalno u jednom pokretu. Pokret se na ovaj način može graditi na desetljećima iskustva svojih ključnih partnera, dobro priznatih i cijenjenih društvenih poduzeća međunarodnih i nacionalnih Buy Social mreža te aktera ekosustava. Uspostava konzorcija i uključenih partnera može ponuditi sve na jednom mjestu za društvenu nabavu kroz široku mrežu s međunarodnim i lokalnim dosegom.

Jedinstveni nastup partnera i radikalna suradnja pomoći će povećanju svijesti, izgradnji kapaciteta i većim mogućnostima povezivanja za obje strane spektra ponude i potražnje društvenih te velikih poduzeća. Cilj: uspješnija trgovinska partnerstva između rmainstream i društvenih poduzeća, više dugoročnih prilika za povećanje inovacija kroz partnerstva, i pozitivan napredak u tranziciji prema novom gospodarstvu u sljedećih nekoliko godina.

B2B konzorcij Buy Social Europe predvodi Euclid Network – Europska mreža društvenih poduzeća, koja posljednjih godina okuplja zajednicu prakse za društvenu nabavu, zajedno sa Svjetskim forumom društvenih poduzeća (SEWF) na globalnoj razini. Među partnerima je i Social Enterprise UK – izumitelj brenda Buy Social i vlasnik branda Buy Social od 2012. B2B inicijativa Buy Social Europe djeluje komplementarno inicijativi Buy Social Europe Corporate Challenge, koju predvode Social Enterprise UK, u partnerstvu sa SEWF i Euclid Network. Potonja je inicijativa, od svog pokretanja prije sedam godina, uspješno preusmjerila više od 400 milijuna eura potrošene na nabavu od društvenih poduzeća. Inicijativa je nedavno prenesena na novoosnovano društveno poduzeće, Telos.

Ostali ključni međunarodni partneri uključuju Yunus Social Business, Social Entrepreneurship Netzwerk Deutschland (SEND), Social Enterprise NL, Reach for Change, Sustainable Procurement Pledge, SAP i Zurich Insurance, zajedno s još 13 partnera koji djeluju na nacionalnoj razini. ACT Grupa nacionalni je partner za Hrvatsku.

Buy Social Europe B2B do sada je dobio 0,5 milijuna eura od Europske unije i multinacionalne softverske tvrtke SAP, dugogodišnjeg stručnjaka i poslovnog lidera u području društvene nabave. Osim toga, svaki partner u konzorciju sufinancira najmanje 10% aktivnosti koje se odvijaju. Novi sufinancirajući partneri su dobrodošli i mogu kontaktirati svog lokalnog nacionalnog partnera.

Aktivnosti planirane za provedbu projekta BuySocialEurope B2B trajati će završno s Listopadom 2024 godine, te uključuju:

  • Mapiranje ekosustava društvenih poduzeća, dobavljača, i njihovih B2B kupaca, na 17 tržišta, uključujući prikupljanje podataka među partnerima u bazu podataka na europskoj razini i izradu izvješća o uvidu u tržište o nalazima;

  • Stvaranje veće vidljivosti i razumijevanja društvenog poduzetništva i društvene nabave kroz kampanje, razvoj i razmjenu najboljih praksi i studija slučaja uspješnih B2B trgovinskih partnerstava;

  • Procjenu potrebe izgradnje kapacitet društvenih ali imainstream poduzeća te posredničkih organizacija kako bi se povećala spremnost za trgovinu u cijelom sektoru;

  • Porast suradnje i integraciju vrijednosnog lanca između društvenih i mainstream poduzeća identifikacijom dobavljača, provjerom društvenih poduzeća, daljnjim razvojem i pružanjem usluga pronalaženja partnera i organizacijom događaja pronalaženja partnera;

  • Izgradnja jaku poslovne argumentacije kako bismo uvjerili više lokalnih, nacionalnih i europskih kreatora politike, financijera i investitora da izvrše dugoročna strateška ulaganja u području društvene nabave, da povećaju podršku Buy Social Europe B2B partnerima i ključnim posredničkim organizacijama koje razvijaju tržište, čime se ubrzava tranzicija prema socijalno uključivom i održivom gospodarstvu.

 

Euclid Network – Europska mreža društvenih poduzeća, također u ime svojih partnera, poziva velike organizacije da se prijave za B2B inicijativu Buy Social Europe kako bi zajedno oslobodili potencijal socijalne nabave za pozitivan društveni i ekološki učinak!

Ostanite s nama, saznajte više o inicijativi, o sva trenutna 23 partnera i pridružite se Buy Social europskom i globalnom pokretu danas kao društveno poduzeće, mainstream poduzeće, financijski partner, ili predstavnik nabave, ovdje: https://buysocialeuropeb2b .eu/

 

ACT GRUPA ČAKOVEC

Dr. Ivana Novaka 38
40000 Čakovec – HR
info@act-grupa.hr
+385 40 390 047
_______
OIB 17942508126
HR 47 2402 0061 1006 84081

ACT Grupa Zagreb

Zagrebački inovacijski centar
Avenija Dubrovnik 15/1
(paviljon 12), modul 43
10000 Zagreb – HR

en_GBEN
Scroll to Top