Centar za zdravo starenje Novo Sarajevo: Vedro lice treće dobi

Likovna sekcija, Centar za zdravo starenje Novo Sarajevo / foto Centar za zdravo starenje Novo Sarajevo

Bosna i Hercegovina je tek 95. zemlja svijeta po indeksu ekonomske aktivnosti (Global Enterpreneurship Index), zbog velikog broja iseljenika imaju drugu najveću dijasporu u svijetu, a država je i u među pet najkorumpiranijih u Europi. No prošlog smo tjedna imali priliku upoznati one koji čine sve kako bi ove statistike promijenile predznak iz negativnog u pozitivan.

U sklopu projekta D-Care Labs, koji je posvećen društvenim inovacijama u Dunavskoj regiji, posjetili smo Sarajevo, gdje su nas domaćini i partneri na projektu upoznali s radom Startup Studija, Mozaik fondacije, platforme Lonac.ba i Centra za zdravo starenje Novo Sarajevo.

Partneri s projekta D-Care Labs u Sarajevu / foto Centar za zdravo starenje Novo Sarajevo
Partneri s projekta D-Care Labs u Sarajevu / foto Centar za zdravo starenje Novo Sarajevo

Treća dob kakva treba biti

Posebno očaravajući dio ove studijske posjete bio nam je obilazak Centra za zdravo starenje Novo Sarajevo. On djeluje već 11 godina, a radi se o mjestu koje je svojevrsni dnevni boravak za osobe treće dobi. Prijaviti se mogu svi stariji od 60 godina.

Od njegovog osnivanja, u Centar se učlanilo više od 1300 korisnika, u njegovoj trenutnoj bazi ih je oko 500, a 150 ih svakodnevno koristi prostore i usluge Centra. Po uzoru na ovaj kojeg smo posjetili je otvoreno još 17 Centara, kako u drugim sarajevskim općinama, tako i u ostatku Bosne i Hercegovine, ali i u, primjerice, Gruziji i Srbiji.

Ovaj Centar je i daleko više od dnevnog boravka; to je institucija čiji članovi čine iznimno produktivnu zajednicu, a zajedničko vrijeme provode itekako konstruktivno. Korisnici ne skidaju osmijeh s lica i prava su bomba pozitivne energije. Pjesma i ples im nisu strani pojmovi.

Korisnici Centra za zdravo starenje Novo Sarajevo
Korisnici Centra za zdravo starenje Novo Sarajevo

Proveli su nas kroz svoj prostor i pokazali nam rukotvorine koje prodaju na različitim sajmovima i u nekim drugim prigodama, što je jedan od prihoda Centra.

Nakit korisnika Centra / foto Centar za zdravo starenje Novo Sarajevo
Nakit korisnika Centra / foto Centar za zdravo starenje Novo Sarajevo

Aktivnost do aktivnosti

Osim izrađivanja ukrasa, sveukupno postoji oko 30 tematski različitih sekcija koje pohode članovi; tu su i glazbene radionice, zbor, uče se strani jezici, slika se, igraju se društvene igre, održavaju se edukacije o zdravoj prehrani i važnosti fizičke aktivnosti, svakodnevno su na rasporedu sportske aktivnosti… Postoji čak šest grupa za vježbanje, a oni kojima je prenaporno stajati vježbaju sjedeći.

Likovna kolonija u Centru za zdravo starenje Novo Sarajevo
Likovna kolonija u Centru za zdravo starenje Novo Sarajevo

Osim što se korisnici svakodnevno druže u samim prostorima Centra, oni često odlaze i planinariti ili na druge izlete. Rade i eko akcije, izrađuju poklone za nezbrinutu djecu, a čak su i sudjelovali u gradnji jednog planinarskog doma.

Od statističkih zanimljivosti, valja naglasiti da najstariji korisnik ima 92 godine te da Centar ima šest ljubavnih parova koji su se spojili upravo tamo.

Najstariji korisnik centra (u bijeloj majici) je strastveni igrač stolnog tenisa. Nekada je bio prvak Jugoslavije u gimnastici / foto Centar za zdravo starenje Novo Sarajevo
Najstariji korisnik centra (u bijeloj majici) je strastveni igrač stolnog tenisa. Nekada je bio prvak Jugoslavije u gimnastici / foto Centar za zdravo starenje Novo Sarajevo

Financijsku samoodrživost centar postiže zahvaljujući donacijama i općinskoj potpori, ali i simboličnoj članarini koju su uveli sami korisnici, a koja iznosi pet konvertibilnih maraka. U prostorima imaju i tople naptike te novine, a na usluzi im je i medicinsko osoblje koje im po potrebi, primjerice, mjeri tlak i/ili šećer.

U Centru smo i vježbali / Centar za zdravo starenje Novo Sarajevo
Vježbali smo u dvorani Centra / foto Centar za zdravo starenje Novo Sarajevo

„Pokazali ste nam što su zabava i poštovanje i kako bi nam budućnost trebala izgledati. Uzori ste nam u aktivizmu jer usrećujete svoju djecu i svoje unuke, koji na vašim licima vide osmijehe. Ima mladih koji neće otići u inozemstvo samo zbog vas“, rekla je prilikom naše posjete Sejdefa Bašić.

Sejdefa Bašić s korisnicom Centra koja vodi sekciju rukotvorina
Sejdefa Bašić s korisnicom Centra koja vodi sekciju rukotvorina

Podrška poduzetnicima

U Sarajevu smo saznali više i o Fondaciji Mozaik.

Ona je kroz programe Startup Studio i Omladinska banka do danas podržala ili osnovala preko 300 društvenih biznisa koje pokreću i vode mladi do 35 godina.

Prijave za podršku poduzetnicima su im otvorene cijele godine, a u prosjeku ih u 12 mjeseci stigne oko 800. Otvoreni su za poslovne ideje u fazi ranog razvoja gdje poduzetnici imaju samo poslovnu ideju do poslovnih ideja koji imaju potrebu za rastom i razvojem kao biznisi koji su registrirani i aktivni na tržištu.

Poduzetnicima pomažu kroz program podrške, zajmove i grantove.

Podrška se sastoji od savjetovanja sa stručnjacima iz raznih područja – od prava, preko marketinga i prodaje, pa do menadžmenta i inovacija. Poduzetnici koji surađuju sa Startup Studijom mogu se i registrirati na njegovoj adresi te koristiti coworking prostore.

Posjeta Startup Studiju
Posjeta Startup Studiju

Bonus je i to što njihovi partneri imaju i računovodstvene te e-commerce (jedan partner nudi webshopove, a drugi sustav naplate) mehanizme koji se nude poduzetnicima, a koji se plaćaju, no manje od tržišne cijene.

Važna stavka djelovanja ekipe iz BiH je i lonac.pro, online zajednica za aktivizam i poduzetništvo u koju se registriralo oko 90 tisuća mladih, a koja je iznimno važna za umrežavanje i međusobnu podršku onih koji kreiraju promjene.

Osim u Sarajevu, Start Up Studio ima svoje prostore i u Banjaluci te u Bihaću.

Fondacija Mozaik u pripremi ima i još jedan zanimljiv projekt, takozvani Time Bank, koji će se temeljiti na razmjeni volonterskog vremena.

ACT GRUPA ČAKOVEC

Dr. Ivana Novaka 38
40000 Čakovec – HR
info@act-grupa.hr
+385 40 390 047
_______
OIB 17942508126
HR 47 2402 0061 1006 84081

ACT Grupa Zagreb

Zagrebački inovacijski centar
Avenija Dubrovnik 15/1
(paviljon 12), modul 43
10000 Zagreb – HR

en_GBEN
Scroll to Top