circuitMess – zabavna strana Mozga

Albert-Gajsak_CEO

CircuitMess dizajnira, proizvodi i distribuira zabavne i edukacijske elektroničke uređaje koji su napravljeni da djeci i mladima na zabavan način približe STEM. Osnivač i direktor tvrtke Albert Gajšak će dalje reći da je STEM jako bitan, a CircuitMess uređaji odrasle i djecu podučavaju elektronici, programiranju i kreativnim vještinama budućnosti. Bitno je jer će u budućnosti trebati sve više kreativne radne snage. Ne samo STEM, i umjetnici, dizajneri, pisci itd. 

CircuitMess radni prostori su vam kao u radioni Djeda Mraza, svatko zna svoj posao, eksperimentira se i programira, dogovara se prodaja s distributerima po cijelom svijetu. Pakiraju se i poslaguju paketići Ringo-a (to je zapravo MakerPhone), Spencer-a (voice assistant kojeg sami gradite i programirate), Nibble-a (igraća konzola, nasljednica MakerBuina). Malo je magično, plus sve je šareno i u kreativnom neredu, a atmosfera vrlo radišna i vesela.

Sve je počelo pred 4 godine MakerBuino-m, igraćom konzolom koju sami sastavljate. Paralelno s ulaskom u punoljetnost Albert je ušao i u poduzetništvo. Bio je sumnjičav prema tom proizvodu, no ubrzo je shvatio da je kombinacija gaming-a i edukacije savršena kombinacija za djecu. U pokretanju mu je pomogao otac, a bez mlađeg brata, developera Emila ne bi ni dan danas ovi šareni uređaji radili. Albert će često spomenuti svojeg najbitnijeg mentora i investitora Tomislava Cara (Infinum), također Karlovčanina koji je također jako mlad ušao u poduzetničku avanturu.

Što mogu učiniti za vas?

Kad smo ga zamolili za pomoć oko Nevjerojatnih jer, je li, on JE nevjerojatan, bez razmišljanja je rekao “može”. A kada smo ga konačno posjetili u novom prostoru zagrebačkog Lučkog, prvo je pitao “Što mogu učiniti za vas?”. Ta rečenica podsjeća da je Albert servant leader. Tip voditelja koji ima prirodni instinkt da služi i pomaže. To je razlog zašto je nakon samo 4 i pol godine njegova tvrtka narasla na 23 zaposlena.

Na tržištu gdje programeri mogu zarađivati trostruko za zapadne tvrtke. Dok se domaće tvrtke bore za talente nudeći im iznadprosječne plaće, Macbook, besplatni čips i stol za stolni tenis u hodniku, pitamo se što je privuklo ekipu u CircuitMess. Mateja je to rekla ovako – “Ima potencijal. Došla sam jer sam čula da je obećavajući startup koji će rasti, i nisam se razočarala!”. 

Albert, čuvaj Mateju, sjajna je. Spomenuli smo nju jer nekako sve pređe preko nje u CircuitMessu, pa tako i posjetitelji tvrtki. Albert će na to “Što, stvarno?”. Kao da nema pojma, kao da je uspjeh slučajan. No njegova reakcija je bila samo šala, ne treba ga podsjećati na njegove ljude jer svaku osobu poznaje detaljno, zna zašto je u CircuitMess i zna što joj treba. Albert ne glumi, sve to radi strateški, a istovremeno prirodno, iskreno, ljudski, služeći tim ljudima. Zato ga oni vole i prate, upijaju ne samo tehničke i poduzetničke vještine, već i one koje smo nekada zvali mekim vještinama, a danas postaju presudne. Sve se to događa u velikoj neizvjesnosti, u suludom rastu ovog poduzeća koje globalno prodaje hardverske proizvode kojih je puno tržište. Proizvode od kakvih se investitorima diže kosa na glavi i zbog kojih krenu nagovarati: “a da se ipak bavite samo softverom?”

Kada na kraju dana uređaj proradi

U CircuitMess je utkana igra, inoviranje, zabava i društvena svrha. Svrha da se mlade generacije učini boljima, sretnijima i uspješnijima i da te generacije vrate društvu onako kako su Albert i ekipa već višestruko vratili. Ta strast za stvaranjem ima temelje u osnovnoškolskim danima kada je Albert obožavao tehničku kulturu koje je i tada bilo premalo. Žali se on na današnje favoriziranje teorije ispred prakse i jako dobro poznaje osjećaj kada “slažeš nešto cijeli dan i na kraju dana to upališ i ta stvar profunkcionira”. 

Taj nagon će danas stručnjaci zvati upravljanje vođeno rezultatima, a oni smjeliji će reći kako je bitno ljudima dati svrhu u svemu što rade. To je u redu slijediti, no onaj tko ne živi te principe, neće ih niti znati omogućiti svojem timu. A tada uspjeh nije slučajan. Ne može biti slučajno da na crowdfunding kampanji ciljeve postignete u prva 4 sata s preko 2.000 podržavatelja, a ukupno prikupite, odn. unaprijed prodate proizvoda u iznosu preko 400.000 dolara. CircuitMess je od početaka puno više od proizvođača hardvera. Na svojem forumu okupljaju zajednicu hobista i edukatora širom svijeta. Za edukatore i obrazovne institucije imaju posebni program koji uključuje popuste, dodatne proizvode, podršku i materijale za provedbu radionica.

Albert kaže da je naziv tvrtke nastao od mess što znači nered, i circuit što predstavlja elektroničko sklopovlje. Danas u ovoj tvrtki mess predstavlja prirodno stanje svakog sustava, kaos i neravnotežu koja je potrebna da bi se dešavale promjene i inovacije. Circuit postaje zaokruženi organizam svih tih vrijednih, mudrih i ludih mladih radnika i radnica. Koje Albert dostojno predstavlja i čuva.

* Članak je originalno objavljen na stranici Nevjerojatni.hr. Inspirirajte se pričama i drugih Nevjerojatnih poduzetnika i poduzetnica. I potaknite slične nevjerojatne iz svog okruženja da nam se jave i ispričaju svoju priču.

ACT GRUPA ČAKOVEC

Dr. Ivana Novaka 38
40000 Čakovec – HR
info@act-grupa.hr
+385 40 390 047
_______
OIB 17942508126
HR 47 2402 0061 1006 84081

ACT Grupa Zagreb

Zagrebački inovacijski centar
Avenija Dubrovnik 15/1
(paviljon 12), modul 43
10000 Zagreb – HR

en_GBEN
Scroll to Top