NADES Design nudi potpuno održiv i inovativan pristup u proizvodnji biljnih pripravaka

Nades Design

Briga za okoliš i održivost u svim vidovima poduzetništva i proizvodnje, danas bi trebala biti prioritet. Upravo se tim načelima vodi poduzetnička ideja NADES Design. Ovaj tim nudi potpuno održiv i inovativan pristup u proizvodnji biljnih pripravaka koji mogu imati anti-aging, antioksidativna, protuupalna i druga blagotvorna djelovanja.

Proces pripreme biljnih pripravaka temelji se na dizajnu novih zelenih otapala – prirodnih NADES otapala pomoću kojih se izdvajaju ciljane molekule iz biljaka. Navedena otapala su 100% prirodna, biorazgradiva, ekološki prihvatljiva i nehlapljiva te se lako pripremaju. Iza cijele priče stoji 7 znanstvenica s Prehrambeno-biotehnološkog fakulteta

NADES Design 

Trenutno se biljni ekstrakti proizvode neodrživo. Konvencionalna tehnologija proizvodnje temelji se na korištenju štetnih otapala za ljude i okoliš. Ta su otapala zapaljiva, eksplozivna i hlapljiva te uzrokuju onečišćenje okoliša. Brojne direktive reguliraju upotrebu konvencionalnih otapala, poput Kyoto protokola i različitih EU direktiva. Stoga je globalna misija pronaći zelenu alternativu za trenutno korištena otapala u proizvodnji biljnih ekstrakata.

“Nakon dugogodišnjeg istraživanja razvile smo 3 proizvoda za industrijsku primjenu – 3 biljna ekstrakta u NADES otapalima koja imaju antioksidativno, anti-age i antimikrobno djelovanje. Posebnost naših ekstrakata je što su na bazi NADES otapala (eng. Natural deep eutectic solvents, NADES). To su netoksična, biorazgradiva dizajnirana zelena otapala.”

Jedno od takvih otapala svi imamo u kuhinji, a to je kuhinjski med. No, osim NADES otapala, zelene alternative su otapala poput vode, superkritičnih tekućina, ionske kapljevine, prirodna eutektička otapala i fluoriranih otapala, ali i reakcijski sustavi bez prisustva otapala. 

Nades Design

Zelena otapala

Što se tiče vode kao otapala, iako je s ekološke strane ona idealno otapalo, postoje određeni nedostaci kao što su skladištenje proizvoda u vodi što može rezultirati nedovoljnom mikrobiološkom stabilnošću i selektivnošću. 

Veliki potencijal pokazali su i superkritični fluidi od kojih je najčešće korišten superkritičnih fluida je CO2zbog svoje lake dostupnosti, nezapaljivosti, netoksičnosti i neškodljivosti za okoliš, a uz to se i lako odvaja od produkata reakcije. Unatoč svim dobrim karakteristikama superkritičnih fluida kao otapala, glavni nedostatak primjene su visoka kapitalna ulaganja. 

Ionske kapljevine su pokazale veliki potencijal u primjeni. Međutim, njihovo korištenje uzrokuje niz problema budući da je većina klasičnih ionskih kapljevina (npr. imidazolijeve i piridinijeve ionske kapljevine) toksična i nije biorazgradiva. Dodatno, proces njihove sinteze je vrlo kompleksan i skup, a uz to je teško postići visoku čistoću otapala. 

Osim navedenih otapala, druge alternative su i agro-otapala koja su hlapljiva i zapaljiva. Tu je počela ideja o NADES Designu.

Znanstvenice u poduzetništvu

Kako već dugi niz godina surađuju s industrijom kao partnerima na znanstvenim projektima te se trude povezati znanost i industriju, ukazala se je i potreba za njihovim otapalima i proizvodima na bazi NADES otapala.

“To nas je ponukalo da i same ponudimo svoja otapala. Što iz znatiželje da naučimo kako funkcionira poslovni svijet, što iz osjećaja odgovornosti da ponudimo kvalitetne proizvode za okoliš i ljude te doprinesemo zajedničkom globalnom cilju održivosti.”

NADES Design je projekt kojeg svi rade by-side, ali s iznimnim veseljem.

“Nadamo se da će u bližoj budućnosti to postati posao nekim članovima tima te da ćemo zapošljavati i nove ljude.”

Znanošću se bave dugi niz godina, a s poduzetništvom su krenule ove godine, već sada uočavaju velike sličnosti između znanosti i poduzetništva.

“Sve je neizvjesno te je svaki dan drugačiji. I u jednom i u drugom moraš biti dovoljno ustrajan i strastven da dođeš do rezultata. Tako da nam s te strane nije teško ni jedno ni drugo jer je to naš stil života. Ono što nas je najviše umaralo na početku je prilagoditi znanstveni jezik poduzetničkom. Taj problem smo riješili u SPOCK start up inkubatoru.”

Trenutno su u fazi zaštite intelektualnog vlasništva i registracije novorazvijenih proizvoda. 

“U pregovorima smo i s nekoliko predstavnika industrije pošto mi nudimo B2B proizvode pa ćemo vidjeti kuda će nas to odvesti. Dugoročni cilj NADES Design-a je nastaviti razvijati nova rješenja s NADES otapalima te doprinijeti globalnom cilju smanjenja CO2 emisije.”

Nades Design

Piše: Ana-Marija Topolčić

ACT GRUPA ČAKOVEC

Dr. Ivana Novaka 38
40000 Čakovec – HR
info@act-grupa.hr
+385 40 390 047
_______
OIB 17942508126
HR 47 2402 0061 1006 84081

ACT Grupa Zagreb

Zagrebački inovacijski centar
Avenija Dubrovnik 15/1
(paviljon 12), modul 43
10000 Zagreb – HR

en_GBEN
Scroll to Top