Održan trening za SROI praktičara

trening SROI

Nakon uspješno provedene jednodnevne radionice o mjerenju društvenog utjecaja metodom Društvenog povrata ulaganja (DPU / Social Return On Investment – SROI) u veljači 2018. godine, po prvi puta u regiji organiziran je i dvodnevni trening za DPU/SROI praktičara.

U Zagrebu je ovaj tjedan održan dvodnevni Trening za SROI praktičara / SROI Practitioner Training koji smo organizirali u suradnji s mrežom Social Value International čija smo članica, a održao ga je dr. Adam Richards iz Social Value UK. Trening je za cilj imao povećati znanja i naučiti sudionike/ice koristiti alate za mjerenje i maksimizaciju društvenog utjecaja njihovih aktivnosti. 

Društveni povrat ulaganja (DPU/SROI) je najrasprostranjenija metoda mjerenja društvenog utjecaja pomoću koje se može izračunati koliko je društvene vrijednosti nastalo korištenjem raspoloživih resursa (kapital, vrijeme, infrastruktura i drugo) prilikom provedbe projekta. DPU u fokus stavlja promjene kod ključnih korisnika, koje su nastale kao rezultat intervencije tj. provedbe specifičnih aktivnosti. Nastalim promjenama (društvenim, ekonomskim i okolišnim učincima) dodjeljuje se monetarna vrijednost koja omogućuje izračun DPU omjera. Ovaj omjer govori koliko je kuna zarađeno za društvo ulaganjem 1,00 kn.

Prvog dana treninga, sudionici su korak po korak uvedeni u proces mjerenja društvenog utjecaja DPU metodom. Teorija se kontinuirano povezivala s praktičnim primjerima sudionika/ica treninga, a ne standardnim studijama slučaja. Sudionici su se detaljnije upoznali s alatom za samoprocjenu i sustavom Global Value Exchange. Ključni cilj prvog dana bio je naučiti razviti Mapu utjecaja.

Drugog dana treninga sudionici/ice su dublje ušli u teoriju i praksu DPU metode, što je uključivalo i savladavanje tehnika evidentiranja i vrednovanje učinaka, utvrđivanja utjecaja, izračun DPU omjera te metode izvještavanja, primjene i nadogradnje.

Trening je vodio dr. Adam Richards, konzultant za mjerenje društvenog utjecaja, DPU praktičar i stariji istraživač u Social Value UK i Social Value International, globalnoj mreži organizacija i praktičara mjerenja društvenog utjecaja. Dr. Richards je stalni predavač na University of York.

Social Value UK je jedina organizacija na svijetu koja nudi akreditaciju za DPU/SROI praktičare. Ovaj dvodnevni trening bio je preduvjet je za pokretanje postupka dobivanja statusa akreditiranog DPU/SROI praktičara. U tom postupku zainteresirani trebaju izraditi najmanje jedan DPU izvještaj te isti treba biti ovjeren od strane SVI. Svi akreditirani DPU/SROI praktičari izlistani su u on-line bazi praktičara te raspoloživi svim zainteresiranim stranama za angažiranje.

ACT Grupa za svoje članice i druge klijente (organizacije civilnoga društva, društvena poduzeća, startupove…) pruža uslugu mjerenja društvenog utjecaja. Ako želite znati više ili biste željeli imati certificirani izvještaj o društvenom utjecaju vaših aktivnosti, javite nam se.

ACT GRUPA ČAKOVEC

Dr. Ivana Novaka 38
40000 Čakovec – HR
info@act-grupa.hr
+385 40 390 047
_______
OIB 17942508126
HR 47 2402 0061 1006 84081

ACT Grupa Zagreb

Zagrebački inovacijski centar
Avenija Dubrovnik 15/1
(paviljon 12), modul 43
10000 Zagreb – HR

en_GBEN
Scroll to Top