Predstavljanjem pred investitorima i kreditorima završena prva godina Akceleratora za društvene poduzetnike

akcelerator

U utorak, 17.7. održan je Demo Day II kojim je i službeno završena prva godina provedbe našeg novog potpornog programa Akcelerator za društvene poduzetnike. Program smo pokrenuli u suradnji s jednim od vodećih svjetskih mikrofinancijskih fondova, Europskim fondom za Jugoistočnu Europu (EFSE) i odjelom Fonda za tehničku podršku (EFSE DF) koji potiče razvojni utjecaj njegovih investicije, te Erste bankom i njihovom Zakladom ERSTE iz Beča.

Pred stručnim žirijem i (impact) investitorima i kreditorima iz Hrvatske i inozemstva svoje poslovne ideje predstavilo je pet najboljih i najspremnijih društvenih poduzeća u Hrvatskoj, odabranih nakon dvije razine selekcije te polugodišnjeg intenzivnog rada uz pomoć mentora i savjetnika. To su: BRLOG zadružna pivovara(Zadar), Marunuša j.d.o.o. (Knin), ProPuh j.d.o.o. (Zagreb), Socijalna zadruga Humana Nova (Čakovec) te Zelena energetska zadruga (Zagreb).

U prvoj godini provedbe program je osigurao podršku za 15 društvenih poduzetnikakoji su uz pomoć mentora razvijali svoje poslovne modele te učili kako uspješno prezentirati projekte potencijalnim investitorima. Tijekom desetomjesečnog intenzivnog rada odabrani timovi su prošli pred-akceleracijsku fazu (u kojem su se bavili prototipiranjem, testiranjem i validacijom rješenja te imali priliku za dodatno povezivanje i umrežavanje) i akceleracijsku fazu programa (razvoj / skaliranje poduzeća, razvoj tržišta, marketing, upravljanje poslovanjem), a program im je osigurao i male financijske potpore za daljnji razvoj njihovih projekata.

U utorak je u Zagrebu je održan ADP Demo Day II, završna prezentacija poslovnih modela i predstavljanje proizvoda/usluga. Stručni žiri u sastavu Jasmina Petrović(EFSE DF / Finance in Motion), Tina Sirotić (Erste banka), Ranko Milić (Eupolis Grupa) i Hrvoje Bogdan (Adizes Southeast Europe – ASEE) natjecateljima je dao povratne informacije na predstavljene poduzetničke pothvate i savjete za uspješan nastup na tržištu.

Događaju je prisustvovalo više od 50 predstavnika društvenih poduzeća i potpornih organizacija, investitora, financijskih institucija, javne uprave i medija.

U panel diskusiji “Stanje i razvojni potencijali ekosustava za podršku društvenim poduzetnicima u Hrvatskoj i regiji Zapadnog Balkana” održanoj nakon predstavljanja projekata sudjelovali su Mirjana Šakić (Erste Group), Jasmina Petrović (EFSE DF / Finance in Motion), Renata Brkić (Feelsgood SI Venture Fund, World Business Angels Investment Forum), Predrag Borojević (Funky Guerrilla) te Stevica Kuharski(Locodels).

Ključni izazovi s kojima se susreću društveni poduzetnici u Hrvatskoj su nedostatak poslovne podrške i otežan pristup financiranju razvoja i rasta. Akcelerator za društvene poduzetnike odgovara upravo na te izazove – društvenim poduzetnicima sa stabilnim poslovanjem osigurava poslovnu podršku za razvoj i realizaciju novih projekata, zaključeno je, između ostalog, na okruglom stolu.

ACT GRUPA ČAKOVEC

Dr. Ivana Novaka 38
40000 Čakovec – HR
info@act-grupa.hr
+385 40 390 047
_______
OIB 17942508126
HR 47 2402 0061 1006 84081

ACT Grupa Zagreb

Zagrebački inovacijski centar
Avenija Dubrovnik 15/1
(paviljon 12), modul 43
10000 Zagreb – HR

en_GBEN
Scroll to Top