Predstavljena treća generacija pobjednika natječaja „Pokreni nešto svoje“

PNS_logo

ACT Grupa i partneri iz tvrtke Philip Morris Zagreb d.o.o. objavili su danas u Zagrebačkom inovacijskom centru – ZICER dobitnike potpore trećeg po redu natječaja „Pokreni nešto svoje“, zajedničkog programa potpore poduzetničkim projektima u Hrvatskoj. Sedam timova koji su proglašeni najboljima, a kojima će organizatori osigurati bespovratnu financijsku potporupromociju i kontinuirano šestomjesečno poslovno savjetovanje za razvoj njihovih poduzetničkih inicijativa tijekom sljedećih šest mjeseci, su:

 • Adventure Donkey j.d.o.o.(Zagreb)
  SightRun je aplikacija namijenjena turistima trkačima, a razvili su je trkači koji vole putovati. Za turističke destinacije izrađuju posebne audio ture koje kombiniraju trčanje s razgledavanjem. Audio zapisi koje aktivira GPS signal navigiraju trkača te pričaju zanimljivosti o kulturno-povijesnim ili prirodnim atrakcijama pored kojih se prolazi, o lokalnim delicijama i tradicionalnim proizvodima. Sve važne i zanimljive informacije o destinaciji dostupne su bez potrebe za gledanjem u zaslon pametnog telefona tijekom trčanja.
 • APEA, obrt za edukaciju, promidžbu i proizvodnju (Koprivnica)
  Adventures of ECO je podučavanje ekološke pismenosti za školski uzrast. Uključuje računalnu igru o održivom gospodarenju otpadom i klimatskim promjenama te sustav nagrađivanja QR kodovima potrebnima za igru, a koji se mogu dobiti za odvajanje otpada u stvarnom životu. Učenici će kroz igru usvojiti ekološka znanja i osvijestiti potrebu za održivim gospodarenjem otpadom te naučiti kako u stvarnom životu smanjiti količine otpada koje završavaju na odlagalištu.
 • Beyond Seen Screen d.o.o(Zagreb)
  ExRey je nešto poput video Shazama i omogućava gledateljima video sadržaja da na brz i jednostavan način dođu do dodatnih informacija vezanih za sadržaj koji gledaju. Statistika kaže da više od 80% ljudi dok gleda TV koristi i second screenuređaj, odnosno drugi ekran, najčešće pametni telefon, ponekad i tablet. 28% njih na drugom ekranu pretraživanjem interneta traži dodatne informacije vezane uz ono što gledaju na TV-u. ExRey će im sve te informacije dati samo jednim klikom.
 • Buzdovan j.d.o.o. (Zagreb)
  Buzdovan, prvi hrvatski craft cider, je lokalni proizvod dobiven samo od domaćih ručno branih jabuka. Plan im je nabaviti vlastiti sustav za preradu i okrenuti se hrvatskim autohtonim sortama jabuka koje su idealne za proizvodnju cidera zbog izvrsnog okusa te eko uzgoja. Autohtone sorte jabuka su prirodno otpornije na bolesti i štetnike, a njihovi uzgajivači gotovo u pravilu imaju male nasade usmjerene primarno očuvanju sorti. Buzdovan će ovim uzgajivačima osiguravati otkup i pomagati u očuvanju autohtonog sortimenta.
 • CircuitMess d.o.o. (Karlovac)
  MAKERphone SNAP je novi model postojećeg uređaja MAKERphone, ovaj put namijenjen mlađoj populaciji. U setu se nalazi mobilni telefon u dijelovima, a korisnik koji ne mora imati nikakva tehnička predznanja ga može samostalno sastaviti spajanjem različitih konektora. Jednom kada je sastavljen, uređaj postaje funkcionalan i na njemu se može telefonirati i igrati jednostavne igrice. Krajnji cilj projekta je zainteresirati što veći broj djece za STEM područje i to u što mlađoj dobi i na što zabavniji način.
 • Silver technologies d.o.o. (Zagreb)
  Silver Monitor je sustav za praćenje zdravstvenog stanja kod starijih osoba koje žive same. Pametna narukvica prikuplja biometrijske podatke, a prate se krvni tlak, otkucaji srca, padovi, mobilnost, uz uključen sustav alarmiranja. Podaci se spremaju u sustav gdje se analiziraju te kasnije šalju na uvid ovlaštenim zdravstvenim stručnjacima i članovima obitelji. Cijeli projekt je osmišljen kako bi se starijoj populaciji pružila kvalitetnija zdravstvena skrb i veća sigurnost.
 • Veverec 91 d.o.o.(Oroslavje)
  Park znanosti na zabavan način približava znanost svim dobnim skupinama, ponajviše najmlađima. Uz zanimljive i interaktivne eksponate koji pokazuju i dokazuju zanimljive pojave iz područja fizike, astronomije, matematike, geografije i psihologije, znanstvene se spoznaje brzo i lako usvajaju. Eksponate raspoređene po tematskim cjelinama u zelenom okruženju parka međusobno će povezivati ulice nazvane po hrvatskim znanstvenicima.

„Jako smo sretni što je naš projekt SightRun prepoznat i što smo dobili priliku biti dio programa Pokreni nešto svoje. Upravo ovakvi programi pomažu startupovima da bezbolnije razvijaju svoje projekte ili testiraju svoje ideje. Mnogi zapravo napuštaju svoja stalna radna mjesta, ulaze u nešto nesigurno, ali uzbudljivo. I iako smo svi nošeni entuzijazmom i odričemo se mnogo toga, realni smo u pogledu da nam financije svima trebaju. Zato pozdravljam programe poput ovoga koji nam olakšavaju te prve korake.“, izjavila je prilikom preuzimanja nagrade Sandra Bortek, suosnivačica startupa Adventure Donkey koji stoji iza aplikacije SightRun.

Na natječaj otvoren 13. studenoga 2018. godine pristiglo je ukupno 267 prijava iz cijele Hrvatske. U završni odabir ušlo je 15 najbolje ocjenjenih prema kriterijima inovativnostidruštvenog utjecaja te potencijala za rast i održivosti poslovne ideje. Sve finaliste je zatim posjetila stručna komisija koja je nakon iscrpnog terenskog uvida odlučila o pobjednicima.

Razvojni program Pokreni nešto svoje skrojen je po mjeri poduzetnika početnika i mikro poduzeća, kojima pomaže na početku i u razvoju poslovanja. Program je namijenjen budućim ili postojećim društvenim poduzećima, inovativnim startupima te poduzetnicima početnicima s društveno-poduzetničkom idejom, ili poduzetničkom idejom koja će imati pozitivan utjecaj na društvo ili okoliš.

„Iznimno smo ponosni što već treću godinu zaredom podupiremo mikro poduzetništvo u Hrvatskoj te dajemo svoj doprinos razvoju inovativnih i kreativnih ideja i projekata, ali i poticanju poduzetničkog duha u Hrvatskoj. Koliko je to važno, osobito smo svjesni danas, kada i sami prolazimo kroz potpunu transformaciju poslovanja i značajno ulažemo u istraživanje i razvoj novih proizvoda. Uvjereni smo da program Pokreni nešto svoje ima potencijala za daljnji rast i razvoj. Kroz njega želimo nastaviti pružati financijsku i savjetodavnu potporu što većem broju kvalitetnih projekata, njihovom uspješnom razvoju poslovanja te održivosti. Dosadašnji interes poduzetnika za program potvrđuje da smo na pravom putu, ali i da se program kao takav profilirao i postao prepoznatljiv i relevantan, što nam je posebno drago.“, rekla je Dijana Najjar iz tvrtke Philip Morris Zagreb.

Program „Pokreni nešto svoje“ provodi ACT Grupa, a financijski podupire Philip Morris Zagreb d.o.o. Za financiranje trećeg po redu natječaja, Philip Morris Zagreb d.o.o. je osigurao nešto više od pola milijuna kuna pa će tako svaki od ovih sedam odabranih poduzeća dobiti dobiti bespovratnu potporu u visini od 72 tisuće kuna.

“Velik interes prijavitelja za ovaj program ponovno je dokazao kako u Hrvatskoj ne nedostaje poduzetničkog duha i inovativnih ideja, već prikladne financijske i mentorske podrške. Upravo na te izazove ACT Grupa pokušava odgovoriti kroz svoje aktivnosti i potporne programe koje pokrećemo. Iskustvo prethodnih natječaja pokazuje nam kako je baš korištenje mentorske podrške poduzetnicima pomoglo da brže ostvare zacrtane ciljeve u razvoju poslovanja pa ćemo kod ove treće generacije dodatan fokus staviti upravo na jačanju savjetodavnog dijela potpore.”,  izjavio je Stjepan Mikec, izvršni direktor ACT Grupe.

Natječaj se otvara jednom godišnje, a u prve dvije godine zaprimljeno je preko 700 prijava, te dodijeljeno gotovo milijun kuna za 13 najboljih poduzetničkih inicijativa, a prosječan iznos potpore po timu iznosio je od 73,8 tisuća kuna. Dobitnici iz prvih dviju generacija su u sklopu programa osnovali pet novih poduzeća, razvili četiri nova proizvoda i 16 prototipova proizvoda, 10 web ili mobilnih aplikacija, pet prodajno-informativnih web stranica, a provedene su i tri kampanje grupnog financiranja i dvije investicije u prostor i opremu.

Više o dobitnicima potpore i poslovnim poduhvatima za koje su dobili potporu možete pronaći ovdje.
Želimo im puno uspjeha u razvoju njihovih poduzetničkih inicijativa!

ACT GRUPA ČAKOVEC

Dr. Ivana Novaka 38
40000 Čakovec – HR
info@act-grupa.hr
+385 40 390 047
_______
OIB 17942508126
HR 47 2402 0061 1006 84081

ACT Grupa Zagreb

Zagrebački inovacijski centar
Avenija Dubrovnik 15/1
(paviljon 12), modul 43
10000 Zagreb – HR

en_GBEN
Scroll to Top