Socijalne inovacije pokretač su promjena

kreativnost

Socijalne usluge u Hrvatskoj nisu dovoljno razvijene i inovativne, a udruge i druge organizacije koje iste pružaju nemaju sredstava ni alata stići do svih korisnika u potrebi. Znanje javnosti i drugih lokalnih subjekata o ovoj temi nije na zadovoljavajućoj razini. Same udruge često nisu svjesne potencijala i mogućnosti za rast i/ili skaliranje. Upravo zato prije nekoliko mjeseci pokrenuli smo program Centar socijalnih inovacija u sklopu kojega radimo na organizacijskom razvoju i razvoju inovacije u sektoru neistitucionalne socijalne skrbi u Međimurskoj županiji.

Program je usmjeren pružateljima socijalnih usluga, novoosnovanim društvenim poduzećima i ustanovama kojima kroz mentoring i inkubaciju želimo pomoći osmisliti i implementirati kvalitetnije i inovativne usluge, a pokrenuli smo ga kao dio mreže D-Care labs u 9 zemalja podunavske regije. 

Prva generacija polaznika


Na prvom pozivu odabrani su Centar za pomoć u kući Međimurske županije, Udruga slijepih Međimurske županije, Dom za starije i nemoćne osobe Mesmar, udruga Zeleni klik te Portretni studio Darko Mareš. CSI korisnici su pojedinci/e koji su motivirani organizacijskim i osobnim razvojem i boljem razumijevanju područja socijalnih inovacija, ali i koji žele kontribuirati razvoju ekosustava socijalnih usluga u Međimurskoj županiji kroz inovativan rad na poboljšanju svoje usluge ili proizvoda za korist djeci, nezaposlenim osobama, drustvenim poduzećima/ start-upovima starijim i nemoćnim osobama, te slijepim i slabovidnim osobama

Jedna od njih je i Ivana Mikac, voditeljica projekta u Udruzi slijepih Međimurske županije u sklopu kojeg organizacija radi na uključivanju educiranih i certificiranih slijepih osoba na tržište rada. Naime, udruga planira osnovati društveno poduzeće Zlatne ruke koje će nuditi usluge medicinske masaže, a koju pružaju educirane slijepe osobe, visokorazvijenih taktilnih sposobnosti. O iskustvu sudjelovanje u programu kaže:

“Sudjelovanje u programu CSI je vrlo inspirativno. Edukacije su vođene na dinamičan i zanimljiv način, voditelji su stručni, dobro pripremljeni, dostupni, motivirajući i temama se prilagođavaju potrebama svake organizacije. Jako puno smo radili (i izvan samog trajanja radionica), ali uloženo vrijeme nam se višestruko vraća jer smo stekli mnoga znanja koja mogu pomoći svakome tko se bavi/želi baviti socijalnim inovacijama. Naučeno već sada primjenjujemo u praksi, a kompetencije naše organizacije su značajno ojačane.”

Individualan pristup


Program podrške Centra socijalnih inovacije traje 6 mjeseci i omogućuje razvoj inovacije kroz 4 modula i 5 tema za učenje. Radi se o izrazito fleksibilnom programu koji nudi personaliziranu podršku sudionicima/ama sukladno njihovim potrebama, a provodi ga tim stručnjaka koji su posvećeni organizacijskom razvoju, razvoju društvenog poduzetništva, razvoju zajednice, kreiranju poslovnih modela i rješenja te komunikaciji. 

“Iznimna vrijednost programa su i povezanost i razmjena znanja, iskustava i ideja koji se događaju između nas sudionica i sudionika, što nam zapravo omogućuje promatranje stvari iz novog ugla.”, komentirala je Ivana.

Centar za socijalne inovacije uskoro će objaviti drugi poziv za novu grupu polaznika/ica. Podržavamo i ponovno tražimo aktere koji žele raditi na razvoju svojih inovativnih modela i doprinijeti poticajnom ekosustavu održivih impact organizacija u sektoru socijalnih usluga u Međimurskoj županiji. 

“Inovacije, pa tako i socijalne inovacije, pokretač su promjena. Rješavaju probleme na nove i bolje načine od postojećih te su možda jedine koje mogu napraviti veću pozitivnu promjenu za lokalnu zajednicu i društvo. I zato je važno imati alate i ljude koji vam u tome pomažu, a Centar socijalnih inovacija pruža upravo to”

zaključuje Ivana Mikac.

Ne propustite priliku!Projekt D-Care Labs sufinanciraju Europska unija putem Europskog fonda za regionalni razvoj (kroz Interreg Danube Transnational Programme) i Ured za udruge Vlade Republike Hrvatske.

ACT GRUPA ČAKOVEC

Dr. Ivana Novaka 38
40000 Čakovec – HR
info@act-grupa.hr
+385 40 390 047
_______
OIB 17942508126
HR 47 2402 0061 1006 84081

ACT Grupa Zagreb

Zagrebački inovacijski centar
Avenija Dubrovnik 15/1
(paviljon 12), modul 43
10000 Zagreb – HR

en_GBEN
Scroll to Top